آموزش بورس

بازار بورس ایران را چگونه ارزیابی کنیم؟

سرمایه گذاران بازار بورس می توانند با نگاه به برخی فاکتور ها ، وضعیت بازار بورس را ارزیابی نمایند. در این مقاله قصد داریم به بیان این فاکتور ها به پردازیم. ابلبه سرمایه گذارانی که فرصت و زمان تحلیل و ارزیابی بازار را ندارند و در عین حال خواهان بهره مندی از اسود این بازار می باشند می توانند از طریق شرکت های سبدگردان و به روش غیر مستقیم در این بازار ورود نمایند.

سهامداران می توانند با کمک روش های تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی و همچنین با نگاهی به وضعیت شاخص بورس وضعیت بازار را ارزیابی نمایند.

چگونه بازار بورس را ارزیابی کنیم؟

سرمایه گذاران با تجربه در بازار بورس خوب می دانند که چگونه و با توجه به چه مواردی می توان وضعیت بازار را مورد بررسی قرار دهند و کمترین ضرر و بیشترین سود را بدنبال داشته باشند.

بطور کلی می توان با توجه به تشخیص صنعت مناسب ، سود و زیان انباشته شرکت ، رصد شاخص بورس ، تحلیل تکنیکال ، تحلیل بنیادی ، سهام شناور آزاد و میزان نقد شوندگی سهم بازار بورس را رصد نمود. در ادمه به شرح کامل این موارد می پردازیم.

1. تحلیل بنیادی

تحلیلگران بازار بورس با استفاده از تحلیل بنیادی تا حدودی وضعیت بازار را رصد و ارزیابی می نمایند. این کارشناسان معتقدند که می توان با بررسی شرایط اقتصاد‌ ملی، صنعت و وضعیت شرکت ها می توان به ارزش ذاتی آنها پی برد.

اولین ابزاری که به منظور بررسی و تحلیل رفتار بازار بورس و همچنین عوامل تاثیرگذار بر آن مورد استفاده قرار می گیرد تحلیل بنیادی و فاندامنتال است زیرا در این روش تحلیل برای ارزیابی بازار به مواردی نظیر اطلاعات اقتصاد جهانی، طرح‌های توسعه، اقتصاد کلان داخلی، اطلاعات درون شرکت، تحلیل صنایع و… توجه می شود.

در تحلیل بنیادی زمانی برای خرید و فروش سهام مناسب است که ارزش سهام در بازار کمتر از ارزش ذاتی است و زمان مناسب فروش، زمانی است که ارزش بازار بیشتر از ارزش ذاتی باشد.

2. تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال برای ارزیابی بازار بورس

برخی نیز معتقدند که با استفاده از روش تحلیل تکنیکال می توان وضعیت بازار بورس را ارزیابی نمود. تحلیل گرانی که از این روش برای رصد بازار بورس استفاده می کنند بر این باورند که بررسی داده های قدیمی همچون قیمت و میزان تغییرات آن و حجم معاملات به ارزیابی و رصد بازار بورس موثر است.

تمام بازار هایی که اساس فعالیت آن ها با توجه به عرضه و تقاضا انجام می شود می توانند از تحلیل تکنیکال برای ارزیابی بازار از آن استفاده نمایند. آنها به منظور پیش بینی قیمت سهام در آینده، از نمودارها استفاده می کنند.

3. رصد شاخص بورس

بررسی روند شاخص کل بازار بورس یکی از اصلی ترین موارد جهت ارزیابی بازار بورس می باشد. بررسی روند شاخص بورس از آن جهت حائز اهمیت می باشد که تمامی سرمایه گذاران این بازار برای انجام معاملات برخط به رشد شاخص کل می نگرند.

هنگامیکه شاخص بورس روند صعودی داشته باشد به این معناست که حجم معاملات صورت گرفته در بازار و همچنین میزان ارزش معاملات نیز افزایش یافته. با تجزیه و تحلیل نمودار شاخص‌های بازار می‌توان روند و جهت‌ کل بازار سهام و صنایع و شرکت‌های کوچک را پیش بینی کرد.

سرمایه گذارانی که تمایل دارند سهام شرکت های بزرگ را خریداری نمایند باید دقت بیشتری تغییرات شاخص کل را مورد بررسی قرار دهند، نه شاخص هم وزن زیرا شاخص هم وزن مربوط به تغییرات همه شرکت‌های بورسی است.

از آنجایی که شاخص کل مربوط به شرکت ها بزرگ است و شاخص هم وزن کل به تغییرات همه شرکت های بورسی مربوط می شود اگر شاخص کل هم وزن مثبت باشد و شاخص کل منفی، این موضوع مشخص میشود که شرکت‌های بزرگ منفی بوده و در مقابل تعداد زیادی از شرکت‌های کوچک مثبت بوده اند.

بیشتر بخوانید : تفاوت شاخص کل با شاخص هم وزن در چیست؟

قدم بعد از ارزیابی بازار بورس

اگر پس از ارزیابی بازار بورس دریافتید که شرایط برای ورود و سرمایه گذاری مناسب است، جهت بهره مندی از سود حداکثر این بازار باید در ابتدا صنعت برتر را شناسایی کنید سپس با مراجعه به سامانه کدال سود و زیان انباشته شرکت های قوی آن صنایع را مشاهده نمایید و در آخر مقدار سهام شناور و میزان نقدشوندگی آن را مورد بررسی قرار دهید.

کدام صنعت در بورس برای سرمایه گذاری مناسب است؟

1. تشخیص صنعت برتر 

جهت شناسایی صنایع برتر در بورس باید زمانیکه شاخص مثبت بود، شاخص صنعت های متفاوت مورد بررسی قرار دهید و پس از شناسایی آن بر روی سهام شرکت های خوب آن سرمایه گذاری نمایید.

2. سود و زیان انباشته شرکت

پس از شناسایی صنایع برتر جهت سرمایه گذاری و همچنین شناخت شرکت های مناسب باید نگاهی به سود و زیان انباشته شرکت ها بندازید. از آنجایی که اطلاعات سود درآمد در بخش مشارکت سهام‌داران در ترازنامه ثبت می شود، پیوندی کارآمد در بین صورت درآمدها و ترازنامه می باشد.

شرکت ها به منظور خرید تجهیزات و ماشین آلات ، تحقیق و توسعه و بازسازی و گسترش سالن تولیدی و اقداماتی که منجر به رشد شرکت می شود، از سود انباشته استفاده می نمایند. سرمایه گذاری شرکت با استفاده از سود انباشته می تواند کسب درآمد و سود بیشتر برای شرکت به همراه داشته باشد که تمامی این موارد در نهایت موجب بالا رفتن قیمت سهام می شود.

بهتر است که سهامداران بدانند زمانی قیمت یک سهام کاهش می یابد که میزان زیان انباشته یک شرکت بیش از نصف کل دارایی های شرکت باشد. در چنین شرایطی آن شرکت جزء شرکت های ورشکسته بشمار می آید.

می توان گفت تمامی شرکت های بورسی در تلاشند که هیچ گاه این اتفاق رخ ندهد آنها همواره سعی بر انجام اقداماتی دارند که میزان زیان انباشته خود را کم کنند تا در بورس بمانند.

3. سهام شناور آزاد

به میزان سهامی که در اختیار سهامداران حقیقی و یا همان سهامداران خرد می باشد را سهام شناور آزاد می گویند. سهامی مناسب سرمایه گذاری است که حجم سهام آزاد بیش از 10% باشد و از سوی دیگر نیز نباید بیش از حد باشد و بهتر است که حداقل دو سه سهامدار عمده نیز داشته باشد.

4. نقد شوندگی سهام

یکی از دیگر مواردی که جهت سرمایه گذاری در بورس باید به آن توجه نمود “نقد شوندگی سهام” می باشد. نقد شوندگی سهام بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا در هر زمان که به سرمایه خود نیاز داشتید می توانید آن را به پول نقد تبدیل نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا