آموزش بورس

حرکت شارپی در بورس یعنی چه؟ و چه عواملی بر آن تاثیر می گذارند؟

در این مقاله به بیان حرکت شارپی در بورس و عوامل تاثیر گذار بر آن می پردازیم. آشنایی با اصطلاحات بورسی ، علاوه بر ارتقا سطح آگاهی به بهبود انجام معاملات و خرید و فروش سهام را نیز کمک می کند.

بطور کلی به روند های نزولی و سعودی قیمت سهام در بازار بورس که با مقیاسی تقریباً بزرگ و در یک بازه زمانی کوتاه صورت می‌گیرد حرکت شارپی (spike) می گویند. در ادامه بیشتر با این موضوع و نحوه استفاده از این حرکت آشنا خواهید شد.

حرکت شارپی چیست؟

می دانیم که هر عامل سیاسی و اقتصادی می تواند بازار بورس ایران را به راحتی تحت شعاع قرار دهد از این رو ممکن است قیمت سهام شرکتی به دلیل برخی اخبار منتشر شده ، در بازه زمانی خاصی دچار نوساناتی شود که به این حرکت های صعودی و نزولی قیمت سهام در بورس در یک بازه زمانی نسبتا کوتاه ، حرکت شارپی می گویند.

جهت درک این موضوع به بیان شاخص داو جونز «Dowjones» می پردازیم. شاخص میانگین صنعتی «DJIA» یک نوع شاخص بورس می باشد که توسط چارلز داو (Charles dow) و شریک تجاری‌اش ادوارد جونز (Edward jones) در سال ۱۸۹۶ ایجاد شد این شاخص بیانگر نحوه تجارت 30 شرکت عظیم ایالات متحده در بازه های زمانی مختلف بازار بورس و همچنین ارزش آنها می باشد که حدود 22% کاهش قیمت را در تاریخ 19 اکتبر سال 1987 تجربه کرد.

نمی توان گفت که شاخص بورس داو جونز بیانگر سرمایه شرکت های زیر مجموعه آن است بلکه مجموع قیمت یک سهم از سهام برای هر شرکت مؤلفه می باشد. با توجه به حرکت شارپی می توان اطلاعاتی درباره چگونگی روند قیمت و بالا یا پایین آمدن سهام بدست آوریم.

نحوه استفاده تحلیل‌گران بورس از حرکت شارپی چگونه است؟

نحوه استفاده تحلیل‌گران بورس از حرکت شارپی چگونه است؟

می دانیم که تحلیل گران بورسی با بکارگیری انواع روش های تحلیل ، در صدد پیش بینی قیمت سهام یک شرکت بورسی می باشند. کارشناسانی جهت یافتن رنج قیمت سهام  از روش تحلیل تکنیکال استفاده می کنند.

به عنوان مثال قیمت یک سهام در سال گذشته بین 350 الی 450 تومان بوده است و این متخصصان با توجه به روند رشد قیمت سهم در سال گذشته به بررسی تغییرات آینده قیمت این سهم در دراز مدت می پردارند. و از نظر این تحلیلگران اگر رنج قیمت سهام پایین تر از 350 تومان و یا بیشتر از 450 تومان شود زمان مناسب خرید و فروش سهام می باشد.

البته اگر قیمت آن سهم کاهش یابد و به 270 تومان برسد و به اصطلاح این حرکت شارپی و سیر نزولی ادامه دار باشد می توان آن را یک نشانه از وجود اخبار جدید در مورد آن شرکت دانست که موجب تجدید نظر سرمایه گذاران می شود و اقدام به فروش سهام نماید.

آیا در بازار بورس ایران حرکت شارپی وجود دارد؟

بله ، در بازار بورس ایران نیز می توان نمونه هایی از حرکت شارپی را مشاهده نمود. همانطور که اشاره کردیم بین تمام بازار های سرمایه گذاری در ایران ، بازار بورس از عوامل سیاسی و اقتصادی و همچنین اخبار مبنی بر افزایش سرمایه ، برگزاری مجمع عادی سالیانه و دوره های خاص تاثیر پذیر می باشد. در ادامه به بررسی این عوامل تاثیر گذار بر حرکت شارپی می پردازیم.

  • انتشار اخبار مبنی بر افزایش سرمایه

انتشار اخبار افزایش سرمایه یک سهام ممکن است باعث بوجود آمدن حرکت شارپی در قیمت یک سهام شود. می دانیم که اگر شرکتی اقدام به افزایش سرمایه نمایند ، نماد آن به مدتی در بورس متوقف خواهد شد و به هنگام بازگشایی نماد ممکن است با نوسان 30 درصدی همراه باشد که این اتفاق می تواند باعث به یک حرکت شارپی در روند قیمت این سهم خواهد شد.

بیشتر بخوانید : منظور از افزایش سرمایه شرکت های بورسی چیست؟

  • برگزاری مجامع عادی سالیانه

یکی از دیگر عوامل تاثیر گذار بر روند شارپی ؛ برگزاری مجامع عادی سالیانه می باشد. اگر شرکتی در مجمع عادی سالیانه خود تصمیم به توزیع سود تقسیمی بین سهامداران خود بگیرد، نماد آن شرکت بورسی در بازار بورس و یا بازار فرابورس بدون دامنه نوسان بازگشایی می شود که این عمل می تواند یک حرکت شارپی را بوجود آورد.

  • دوره های خاص 

با توجه به اتفاقاتی همچون ورود نقدینگی که ممکن است در بازه های زمانی مشخصی رخ می دهد ممکن است برخی از سهام صنایع مشخص، در این بازه کوتاه (1 الی 2 ماهه) ۱۰۰ الی ۲۰۰ درصد بازدهی بدهند. همین امر نمونه‌ای بارز در ایجاد روند شارپی در نمودار سهم است.

چگونه حرکت شارپی یک سهم را تشخیص دهیم؟

بطور کلی در تشخیص حرکت شارپی یک سهم عواملی همچون اخبار شرکت ، تحلیل بنیادی و همچنین تحلیل تکنیکال تاثیر می گذارند.

بیشتر بخوانید : منظور از تحلیل بنیادی در بازار بورس چیست؟

با دنبال کردن اخبار شرکت های بورسی در بازه های زمانی مختلف می توانید تا حدودی از روند رشد قیمت آن سهم مطلع شوید. انتشار اخبار مثبت در رابطه با یک شرکت بورسی به نوعی پیام آور آغاز یک حرکت شارپی می باشد.

قبل از اینکه اقدام به خرید سهم نمایید حتما وضعیت صنعتی که شرکت مذکور در آن قرار دارد را مورد بررسی قرار دهید و با بررسی صورت های مالی نماد مذکور در بازه های زمانی ۳ ماهه و توجه به ریسک های موجود و شرایط اقتصادی و سیاسی کشور می توان تا حدودی از روند سودآوری شرکت مذکور مطلع شد.

معمولا هر سهمی بازیگر خود را دارد و اگر با بررسی موارد فوق به این نتیجه رسیدید که صعود سهم قطعی است باید منتظر بازیگر سهم باشید. هر سهمی بازیگر خود را دارد به عبارتی بعد از اینکه به این نتیجه رسیدید که رشد سهم قطعی است باید منتظر بازیکر سهم باشید.

بازیگر سهم با توجه به الگوهای تکنیکال سهم آن را کنترل می کنند و اگر در بررسی های قبلی خود به این باور رسیده اید که سهم در سطح حمایتی خود با پیروی از الگویی خاص، صعود خواهد کرد، آنگاه می توانید به کسب یک سود رویایی از سهم مذکور امیدوار باشید.

شناسایی رشد شارپی چگونه صورت میگیرد؟


تحلیلگرانی وجود دارند که حرکات شارپی قیمت ها در بورس را رصد می کنند و با آن بسیار آشنا هستند زیرا حرکت شارپی بسیار در بورس کارآمد است و از مسئولیت های تحلیلگران پیدا کردن و یافتن رنج قیمت سهام ها در بورس است پس امری طبیعی است که تحلیلگران رنج قیمت های سهام های متفاوت را بدانند، در این راستا تحلیلگران در تلاش هستند که متوجه عواملی که بر قیمت ها تاثیر میگذارند بشوند و حتی روند آینده قیمت ها را هم متوجه بشوند.

عوامل موثر بر شناسایی رشد شارپی 

  • اخبار شرکت
  • تحلیل بنیادی
  •  تحلیل تکنیکال

همه افراد سرمایه گذار و سهامدار میتوانند با مشاهده و بررسی دقیق هر روزه اخبار شرکت مد نظر خود البته در یک بازه زمانی مشخص، اطلاعات بسیار مفیدی از روند سهام مورد نظر بدست بیاورند و از آینده شرکت مطلع بشوند. به هر میزان که سهام مورد نظر شما سودآوری بیشتری داشته باشد ارزش ذاتی سهام هم افزایش بیشتری پیدا میکند و قیمت سهام به همان منوال رشد میکند. البته دقت کنید که برای این تصمیمات حتما باید یک بازه زمانی تقریبا طولانی و مداوم را به بررسی اخبار شرکت اختصاص دهید.

در این راستا بهتر است که وضعیت صنعتی شرکت مورد نظر را هم مورد بررسی و تحلیل قرار دهید تا از ریسک های موجود در بازار، شرایط کلی اقتصادی کشور، فعالیت شرکت و بررسی صورت های مالی شرکت مد نظر بتوانید تصمیم درست را اخذ کنید. البته به منظور بررسی همه این عوامل باید 3 ماه زمان بگذارید تا از روند سودآوری سهام مورد نظر اطلاعات کسب کنید.


در مجموع 

  • حرکت شارپی در یک مقیاس بزرگ اما در بازه زمانی بسیار کوتاه اتفاق می افتد.
  • هنگامی که حرکت شارپی برای یک سهام اتفاق می افتد به نسبت میتواند بر روی تصمیمات سهامداران و سرمایه گذاران به منظور خرید یا فروش سهام تاثیر زیادی بگذارد.
  • زمانی حرکت شارپی اتفاق می افتد که خبر جدید و تازه ایی بازار را تغیر دهد.

کلام آخر

به مجموعه روند صعودی و نزولی قیمت یک سهام در بازار بورس در یک بازه زمانی کوتاه مدت ، حرکت شارپی می گویند که ممکن است به دلایلی همچون انتشار اخبار ، افزایش سرمایه و برگزاری مجمع عادی سالیانه رخ دهدو

البته برخی افراد سودجو در این میان هستند که اخبار نادرست و شایعاتی را به راه می اندازند که برخی از سرمایه گذاران بازار بورس و تازه واردان را فریب می دهد آنها در ابتدا وانمود به شروع حرکت شارپی نموده و پس از مدتی کوتاه ، یکباره اقدام به فروش سهام خود نموده در این بین سرمایه گذارانی که به امید حرکت شارپی نزولی با صف سنگین فروش و ضرر مواجه می شوند.

در بیشتر مواقع دلیل این اتفاق ، برخوردار نبودن سهم مذکور از ارزش ذاتی مناسب می باشد از این رو افراد باید از یک استراتژی مناسب جهت سرمایه گذاری در بازار بورس استفاده نمایند تا گرفتار این دام ها نشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا