آموزش بورس

تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس

مقدمه

همانطور که می دانید معاملات در بازار بورس و سرمایه در دو بازار اولیه و بازار ثانویه صورت می پذیرد. قبلا در مقالاتی به صورت مفصل در خصوص هر یک از این بازار ها صحبت کردیم. اما شاید برای شما سوال باشد که تفاوت بازار ثانویه و بازار اولیه در بورس چیست؟ در این مقاله قصد داریم تا مفصلا در خصوص تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس و در واقع تفاوت های این دو بازار صحبت کنیم. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

بازار اولیه

بازار اولیه در واقع اولین مرتبه حضور یک نماد و یا شرکت در بازار بورس است. در بازار اولیه سهام ، اوارق بهادار و به طور کلی دارایی های یک شرکت منتشر شده و به فروش می رسد. در بازار اولیه سهام داران و سرمایه گذاران می توانند سهام هر شرکت را با قیمت مشخص شده، به طور مستقیم از عرضه کننده آن خریداری کنند. در واقع در این بازار سهام هر شرکت و نماد مستقیما از همان شرکت خریداری می شود. این بازار مزیت هایی نیز دارد برای مثال:

  • سود و بازدهی بالا
  • قیمت کارشناسی شده
  • خرید مستقیم از شرکت و نماد
  • توزیع اوراق بهادار جدید
  • معرفی شرکت های جدید در بورس
  • افزایش رشد سرمایه‌ شرکت
  • و غیره.

پیشنهاد می شود: بازار اولیه در بورس چیست؟

بازار ثانویه

همانطور که گفته شد بازار اولیه محلی برای فروش سهام شرکت ها برای اولین بار در بورس می باشد. اما اگر سهام دار مایل باشد که سهام مورد نظر خود را قبل از موعد سر رسید بفروشد و آن را به نقدینگی تبدیل کند، باید چه کند؟ در این صورت است که اهمیت بازار ثانویه بر همگان مشخص می شود. در بازار ثانویه سرمایه گذاران می توانند به خرید و فروش سهام در نماد های مختلف بپردازند. به عبارت دیگر سهام و دارایی هایی که در بازار اولیه خریداری شده می تواند بار ها و بار ها مورد معامله قرار بگیرید. اما نکته قابل اهمیت این است که معامله در بازار ثانویه نیازمند دانش، مهارت و آنالیز بازار و نوسانات قیمت می باشد. از مزیت های این بازار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان خرید سهام بیشتر
  • امکان فروش سهام و تبدیل به نقدینگی
  • کسب سود و بازدهی بالا
  • امکان نقد شوندگی بالا برای سرمایه گذاران
  • کاهش هزینه های معاملاتی و غیره.

اما شاید برای شما نیز سوال باشد که تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس چیست؟

پیشنهاد بعدی: بازار ثانویه در بورس چیست؟

تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس

در خصوص تفاوت های بازار اولیه و ثانویه در بورس می توان اذعان داشت که مهم ترین تفاوت این دو بازار، امکان خرید و فروش و معامله در بازار ثانویه می باشد. در صورتی که در بازار ثانویه امکان فروش سهام وجود ندارد. در این بازار پس از تایید شرکت مربوطه در بورس و دریافت کد تایدیه، می توان سهام آن را در بازار ثانویه نیز مورد معامله قرار داد. اما دیگر تفاوت های این دو بازار در چیست؟

یکی از مهم ترین تفاوت های بازار اولیه و ثانویه در این است که در بازار اولیه فروش اوراق از طریق بانک سرمایه گذاری انجام می شود. این در صورتی است که در بازار ثانویه، سرمایه گذاران از طریق کارگزاری معاملات خود را انجام می دهند. در بازار اولیه، شرکت‌ و نماد ها برای اولین بار سهام خود را از طریق عرضه عمومی یا عرضه اولیه به فروش می رسانند. اما در بازار ثانویه، سرمایه گذاران سهامی که قبلا در بازار اولیه معامله شده است را از طریق بورس اوراق بهادار خریداری و معامله می کنند.

شرکت ها و نماد های بورس پس از پذیره نویسی در بازار اولیه می توانند به منظور تامین سرمایه های مورد نیاز خود، سهام و اوراق بهادار خود را به فروش بگذارند. در بازار اولیه سود حاصل از فروش سهام متعلق به شرکت ارائه دهنده آن می باشد. اما در بازار ثانویه شرکت و نماد دیگر نمی تواند سهام خود را به فروش بگذارد. زیرا در این بازار معاملات توسط سرمایه گذاران انجام می شود. در این حالت گرچه شرکت مربوطه نیز سود خواهد داشت. اما بخش قابل توجهی از سود و بازدهی معاملات بازار ثانویه متعلق به سرمایه گذاران و سهام داران می باشد.

تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس

نکته مهمی که در خصوص تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس وجود دارد این است که معمولا شرکت ها در بازار اولیه، سهام خود را به صورت عمده به فروش می گذارند. به همین دلیل معمولا سرمایه گذاران خرد در بازار اولیه اوراق بهادار را خریداری نمی ‌کنند. اما در بازار ثانویه، سرمایه گذاران می‌ توانند هر تعداد سهام مورد نظر خود را خریداری کنند. در بازار ثانویه با هر میزان سرمایه و پول می توان فعالیت کرد.

همانطور که گفته شد در بازار اولیه، درآمد حاصل از فروش سهام به شرکت منتشر کننده اوراق تعلق دارد. اما در بازار ثانویه، این درآمد ها متعلق به سرمایه گذار است. به عبارت دیگر سرمایه گذاران به منظو کسب سود و بازدهی بیشتر می توانند به خرید و فروش اوراق و سهام بپردازند. در بازار اولیه، سهام به قیمت اسمی به فروش می ‌رسد و معمولا دچار نوسان نمی‌ شود. اما در بازار ثانویه قیمت سهام به طور روزانه در نوسان است. بنابراین امکان کسب سود و بازدهی بیشتر در بازار ثانویه بیشتر به چشم می خورد. اگرچه با توجه به نوسانات قیمتی، احتمال ضرر و زیان نیز برای سرمایه گذار وجود دارد. در این بازار همه چیز به میزان دانش، تجربه و مهارت سرمایه گذار بستگی دارد.

سخن آخر

بازار ثانویه نسب به بازار اولیه از آزادی بیشتری برخور دار است. به این معنی که سرمایه گذار در بازار اولیه می تواند سهامی را از یک شرکت خریداری کند یا نکند. اما در بازار ثانویه می ‌توانید انتخاب کنید که در کدام سهام سرمایه گذاری و کدام سهام را رها کنید. در واقع در بازار ثانویه با مطالعه صورت های مالی شرکت ها و آنالیز بازار می تواند آزادانه به خرید و فروش سهام آن شرکت بپردازد. در چنین وضعیتی، رشد اقتصادی بیشتری برای سرمایه گذار ایجاد می ‌شود. در نهایت به رشد کلی اقتصاد نیز کمک خواهد شد. بنابراین بازار ثانویه به عنوان یک کل، به ایجاد پیشنهاد های سرمایه ‌گذاری پر بازده ‌تر و رونق و رشد اقتصادی کمک قابل توجهی می‌ کند.

در خصوص تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس همینطور می توان اذعان داشت که امکان نقد شوندگی در بازار ثانویه بسیار بالا است. در بازار ثانویه سهام دار می تواند در هر زمانی ( به جز زمان توقف نماد ) نسب به فروش سهام و دارایی های خود اقدام کرده و آن را به پول نقد تبدیل کند. اما در بازار اولیه چنین امکانی وجود ندارد. به عبارت دیگر اگر بازار ثانویه وجود نمی داشت، سرمایه گذار باید تا زمان سر رسید موعد قرارداد برای واگذاری و یا فروش سهام خود صبر می کرد. از این که تا پایان مقاله تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس با ما همراه بودید از شما سپاس گزاریم. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا