بهترین سهام برای خرید در بورس را چگونه تشخیص دهیم؟
هدف از انتشار این مقاله نحوه تشخیص بهترین سهام برای خرید در بورس می باشد اینکه چطور یک سهام خوب را برای سرمایه گذاری در بورس انتخاب کنیم کار ساده ای نبوده و نیاز به یادگیری روش های تحلیل بازار دارد.
روش های تحلیل بازار همچون تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی بخشی از این موضوع است و برای اینکه بتوانیم یک سهام خوب را در بازار بورس تشخیص دهیم باید تجربه کافی در زمینه سرمایه گذاری در بازار بورس را داشته باشید و از گرفتن تصمیم های ناگهانی و شتاب زده خودداری کنید.
تشخیص بهترین سهام برای خرید در بورس با تحلیل بنیادی و تکنیکال
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد علاوه بر تجربه و سابقه فعالیت در بازار بورس،تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال از اصلی ترین روش های تشخیص بهترین سهام برای خرید در بورس می باشد. روش های تحلیل سهام نسبتا پیچیده و سخت بوده می توانید از مشاوران مسلط به این روش ها و یا شرکت های سبدگردان کمک بگیرید.
تشخیص بهترین سهام با روش تحلیل بنیادی
تحلیل گرانی که با استفاده از تحلیل بنیادی سهم خوب برای خرید را در بازار بورس را تشخیص می دهند سه فاکتور کلی : بررسی وضعیت اقتصادی کشور ، تجزیه و تحلیل صنعت مورد نظر و موقعیت مالی شرکت که از اصلی ترین ارکان بنیادی است، را بررسی می کنند.
- بررسی موقعیت مالی شرکت بورسی
برای تشخیص بهترین سهم برای خرید با استفاده از تحلیل بنیادی باید موقعیت مالی شرکت بورسی مورد نظر را بررسی کرد. و عواملی همچون سودآوری ، نقدینگی ، نسبتهای بدهی شرکت ، کارایی را بررسی و با گذشته شرکت مقایسه کنند. در تحلیل بنیادی تحلیلگرد به جمع آوری داده ها و اطلاعات زیادی نیاز دارد.
- بررسی وضعیت اقتصادی کشور شرکت بورسی
تحلیلگران وضعیت اقتصادی کشور شرکت بورسی در حال و آینده بررسی می کنند و به در این راستا مواردی همچون : واردات و صادرات، نرخ تورم ،تولیدات ملی، نرخ بهره، میزان بیکاری ، سیاستهای پولی و مالی دولت و سایر نهادهای تاثیر گذار مورد بررسی قرار می گیرند تا بتوانند سهم خوب برای سرمایه گذاری با کمترین ریسک را شناسایی کنند.
- تجزیه و تحلیل صنعت مورد نظر
تحلیل گران بازار بورس پس از بررسی وضعیت اقتصادی کشور شرکت بورسی و همچنین بررسی موقعیت مالی شرکت بورسی اقدام به تجزیه و تحلیل صنعت مورد نظر می کنند. و با توجه به نتیجه بدست آمده تصمیم می گیرند که سرمایه گذاری کنند یا خیر!!
پس از تجزیه و تحلیل صنعت مورد نظر باید یک شرکت را از بین شرکت های فعال در آن صنعت انتخاب کنند و آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. این شرکت منتخب باید از لحاظ رقابتی بهتر باشد! قطعا شرکت های بسیاری در یک صنعت مشغول به فعالیت هستند و باید شرکتی را انتخاب نمود که سهم بازار شرکت از صنعت چشمگیر باشد، کیفیت محصولات یا خدمات آن خوب باشد و میزان فروش و نرخ رشد آن نیز قابل قبول باشد.
بهترین سهم برای خرید چه خصوصیاتی دارد؟
سوال بسیاری از فعالان بازار بورس و سرمایه گذاران این است که سهم خوب برای سرمایه گذاری دارای چه خصوصیاتی است؟ در ادامه به بررسی این خصوصیات می پردازیم.
- سهمی که در تصمیم گیری آن ارگان های دولتی نقش کمتری داشته باشند.
- ویژگی های برتری نسبت به سایر سهام ها داشته باشد بطور مثال نیروی کار متخصص ، اسم و رسم تجاری خوب ، فناوری پیشرفته تولید و سهم بازار و محدودیت کالاهای جانشین برای محصولات آن صنعت نشان برتری آن صنعت است.
- روند افزایشی و رو به رشد محصولات یا خدمات آن صنعت.
بهترین سهام برای خرید در بورس با روش تکنیکال
برخی از تحلیلگران نیز از روش تحلیل تکنیکال جهت تشخیص بهترین سهام برای خرید استفاده می کنند. این تحلیلگران، روند رشد قیمت سهم از گذشته تا به حال را بررسی نموده و قیمت سهام در آینده را پیش بینی می نمایند.
با کمک تحلیل تکنیکال می توان بهترین زمان ورود یا خروج از سهم را در کوتاهمدت تشخیص داد و اصلی ترین ویژگی این این تحلیل، قابلیت استفاده از اﺳﺘﺮاﺗﮋی ﺧﻮد در ﺗﻤﺎم ﺑﺎزارﻫﺎ و روی ﺗﻤﺎم ﭼﺎرتها می باشد.
متخصصانی که با استفاده از تحلیل تکنیکال اقدام به خرید و فروش سهام می کنند ، به یک روند قیمتی نیاز دارد که در تحت عنوان چارت یا نمودار عرضه میگردد و آنها معتقدند که قیمتهای در حال حاضر یک سهم ممکن است به تدریج و دوباره به الگوهای قابل تکراری تبدیل گردند.
آنها باید با یک ذهن باز و بی طرف به سهام های موجود در بازار بورس نگاه کنند تا تحت تاثیر شایعات و اطلاعات نادرست و گمراه کننده قرار نگیرد. این تحلیلگران از انواع اندیکاتور ها و اسیلاتور ها در نرم افزار تحلیل تکنیکال استفاده می کنند.
- تحلیلگران چگونه با روش تحلیل تکنیکال سهم خوب را شناسایی می کنند؟
- بررسی روند شاخص کل
- تعیین سطح حمایت و سطح مقاومت
- انتخاب نوع نمودار از نظر بعد زمانی و همچنین انتخاب اشکال نمودار (که اغلب از نمودار های شمعی و میله ای استفاده میشود.)
- توجه به روند شاخص 50 شرکت برتر
- بررسی روند کوتاه مدت و بلند مدت قیمتی سهم که برای معاملات به آن توجه می شود.
چگونه سهام خوب در بازار بورس را تشخیص دهیم؟
برای اینکه بتوانیم بهترین سهام برای خرید را تشخیص دهیم باید به مواردی همچون : P/E هر سهم ، سیاست تقسیم سود ، ترکیب سهامداران ، مقدار نقدشوندگی ، آینده سهام ، سود آوری ، بدهی های شرکت ، درصد سهام شناور آزاد توجه نمایید. در ادامه مطلب به بررسی تمام این موارد میپردازیم.
1. ماهیت شرکت بورسی
یکی از مهمترین عواملی که برای تشخیص سهام خوب در بورس باید در نظر گرفت “ماهیت شرکت بورسی” می باشد. اینکه شرکت در چه صنعتی فعالیت می کند بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا با توجه به این آیتم می توان تا حدی شرایط حال و آینده شرکت را پیشبینی کرد.
2. بررسی وضعیت داراییها و بدهیهای شرکت بورسی
از دیگر عواملی که به تشخیص یک سهم خوب برای سرمایه گذاری در بورس تاثیر می گذارد بررسی حقوق صاحبان سهام و دارایی ها و بدهی های شرکت می باشد. می توانید با مراجعه به سامانه کدال تا حدودی از وضعیت مالی شرکت و ترازنامه مورد نظر اطلاع پیدا کنید. اگر نتیجه بررسی ها خوب بود بیانگر این است که سهم این شرکت برای سرمایه گذاری خوب می باشد.
3. بررسی سود نقدی هر سهم (EPS)
یکی از دیگر فاکتور های که در تشخیص بهترین سهام برای خرید، مهم می باشد سود نقدی هر سهم می باشد زیرا نسبت بطور مستقیم بر قیمت یک سهم تاثیر گذار بوده. در اصل به در آمد هر سهم EPS می گویند. در مجمع شرکت های بورسی که معمولا در پایان سال مالی تشکیل می شود سود نقدی هر سهم با تقسیم درآمد کل شرکت بر تعداد سهام شرکت محاسبه می گردد.
4. قابلیت نقدشوندگی
قابلیت نقدشوندگی از دیگر آیتم هایی است که برای تشخیص سهم خوب بسیار اهمیت دارد. می دانیم که نقدشوندگی به این معنی است که سرمایه گذار هر زمان به اصل سرمایه خود نیاز پیدا کرد بتواند آن را نقد کند و نقدشوندگی در بورس به این معنی است که سرمایه گذار بتواند در هر زمان سهام خود را بفروشد و به پول نقد تبدیل ند.
بیشتر بخوانید : چرا در بورس سرمایه گذاری کنیم؟
5. تداوم روند سودآوری
تداوم روند سود آوری نیز همچون سودآوری شرکت ها از اهمیت بالایی برخوردار بوده. در واقع سودآوری شرکت باید یک فرآیند مداوم و مستمر باشد، نه مقطعی.
کلام آخر
سرمایه گذاران بازار بورس ویژه تازه واردان باید بدانند که نباید بیش از حد به اطلاعات و وقایع اخیر واکنش نشان دهند و سعی کنند اطلاعات مهم و زیادی را در مورد سهم مورد نظر بدست بیاورند و از مشاوران و تحلیلگران حرفه ای و باسابقه این بازار کمک بگیرند. با استفاده از فرصت نوسان گیری و رشد بلندمدت به طور هماهنگ اقدام به انتخاب و خرید سهام ارزشی در بلند مدت و سهام رشدی در کوتاه مدت نمایند.