صندوق ETF دولتی چیست و چه ویژگی دارد؟
در اوایل سال 99 دولت شروع به عرضه صندوق های ETF تحت عناوین صندوق دارا یکم، صندوق دارا دوم (پالایش یکم) و دارا سوم… با 20% تخفیف نمود که با استقبال خوب مردم مواجه شد اما برای برخی از سرمایه گذاران این پرسش پیش آمد که این صندوق ETF دولتی چه ویژگی هایی دارند.
ETF مخفف Exchange-traded fund بوده و نوعی صندوق سرمایه گذاری است که خرید آن نیازی به کد بورسی ندارد و تمامی افراد ایرانی دارای کد ملی می توانند آن را از طریق بانک ها و برنامه های درگاه بانکی همچون آپ و تاپ خریداری نمایند.
صندوق ETF دولتی چیست؟
صندوق های سرمایه گذاری دولتی متشکل از سهام شرکت های معتبر می باشد و روشی آسان برای سرمایه گذاری و بهره مندی از سود حداکثر بازار بورس است زیرا سرمایه گذاری و خرید آن مستلزم داشتن کد بورسی نبوده و هر ایرانی با داشتن ملی می تواند آن را خریداری نماید. واحد های صندوق های ETF دولتی همانند سهام در بورس قابل خرید و فروش بوده.
ماهیت کار صندوق های سرمایه گذاری دولتی به این صورت است که با جمع آوری نقدینگی سرمایه گذاران، سرمایه گذاری در سبد متنوعی از اوراق بهادار آغاز می شود و افرادی که واحد های این صندوق ها را خریداری نمودند به اندازه سهم خود مالک و سهامدار می باشند.
واگذاری و عرضه واحد های صندوق های سرمایه گذاری دولتی به کمک سازمان بورس اوراق بهادار ، وزارت امور اقتصاد و دارایی ، معاونت امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی انجام شد. در ادامه این مطلب با ویژگی صندوق های سرمایه گذاری دولتی آشنا خواهیم شد.
صندوق های سرمایهگذاری ETF دولتی چه ویژگی دارد؟
صندوق های ETF دولتی همچون خرید و فروش سهام دارای مزایایی نظیر امکان خرید و فروش آنلاین واحدهای صندوق ، متنوع سازی با حذف هزینه و صرف زمان اندک ، نقدشوندگی بالا ، معافیت مالیاتی معاملات واحدها و عدم دامنه نوسان برای معاملات روزانه می باشد. با وجود این ویژگی ، از نظر برخی از کارشناسان صندوق ETF دارای معایبی می باشد.
سرمایه گذاران دارای کد بورسی می توانند از طریق پرتفوی خود نسبت به خرید آن اقدام نمایند و افرادی که کد بورسی ندارند می توانند با به همراه داشتن مدارک شناسایی به بانک ها مراجعه کنند و یا از طریق اپلیکیشن هایی همچون آپ و تاپ واحد های صندوق های واسطه گری مالی دولتی را خریداری نمایند.
از دیگر مزایای خرید صندوق های سرمایه گذاری دولتی میتوان به مشارکت در طرحها و پروژههای عمرانی، توسعه، بازسازی و بهسازی در حوزه بهداشت و درمان، کمک به بخش مولد و محرک اقتصاد اشاره نمود که رونق و جهش تولید را به همراه دارد که این مورد به نفع مردم و دولت می باشد.
تفاوت صندوق های ETF با دیگر صندوق ها چیست؟
همانطور که در مطلب فوق اشاره شدt سادگی در سرمایه گذاری ، ارزان بودن واحد ها ، معاف از مالیات و محاسبه لحظهای ارزش خالص داراییهای آن از ویژگی این صندوق ها می باشند که از تفاوت های اصلی صندوق های ETF با دیگر صندوق های سرمایه گذاری نیز محسوب می شوند.
- ارزانتر بودن نسبت به سایر صندوقها
ارزش مبنای هر واحد سرمایه گذاری در صندوقهای قابل معامله فقط ۱۰,۰۰۰ ریال است. از آنجایی که سرمایه گذاران از طریق کارگزاران بورس اقدام به خرید واحد های ETF می نمایند و هزینه بازاریابی در میان نیست ، ارزان تر از دیگر صندوق های سرمایه گذاری می باشد.
- محاسبه لحظهای ارزش خالص داراییهای آن
از دیگر تفاوت های میان صندوق سرمایه گذاری ETF با دیگر صندوق های سرمایه گذاری ، محاسبه لحظهای ارزش خالص داراییهای آن می باشد. NAV آنها هر ۲ دقیقه یکبار بطور خودکار محاسبه میشود و ارزش خالص داراییهای آن به لحظه محاسبه و به اطلاع سرمایهگذاران میرسد.
- انواع سهام موجود در صندوق ETF
صندوق سرمایه گذاری دارا یکم که در خرداد ماه 99 عرضه شده دارای سهام بانک های معتبر نظیر صادرات، تجارت و ملت و شرکت بیمه البرز و بیمه اتکایی امین می باشد و صندوق سرمایه گذاری پالایش یکم (دارا دوم) که در اوایل شهریور 99 عرضه شد متشکل از سهام شرکت های پالایشی همچون شپنا ، شتران و شبندر می باشد که با 20% تخفیف به افراد حقیقی واگذار شد.
- عدم پرداخت مالیات در خرید و فروشها
از ویژگی های منحصر به فرد صندوق های ETF دولتی نسبت به دیگر صندوق های سرمایه گذاری ، معافیت از معاملات می باشد. بر اساس مفاد تبصره ۱ ماده ۷ “قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی “ هیچگونه مالیاتی در ازای نقل و انتقال واحدهای سرمایهگذاری انواع صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله و صدور و ابطال آنها اخذ نخواهد شد.
- سادگی و سهولت برای سرمایهگذاری
سرمایه گذاران می توانند از طریق تمام دفاتر کارگزاریها و سامانه برخط معاملات قابل معامله نسبت به خرید صندوق های ETF اقدام نمایند در حالیکه دیگر صندوق های سرمایه گذاری از این ویژگی محرومند.
از دیگر تفاوت های صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله نسبت به سایر صندوق های سرمایه گذاری مشترک می توان به نحوه پذیره نویسی و زمان خریده و فروش آن اشاره نمود با وجود تمامی ویژگی های مثبت این صندوق، خرید و فروش واحدهای آن تا 2 ماه پس از خرید آن امکان پذیر نمی باشد.
جهت اطلاع از زمان و همچنین نحوه پذیره نویسی صندوق های سرمایه گذاری دولتی باید اخبار بورسی را دنبال نمایید. حداقل 10 روز پیش از پذیره نویسی این صندوق ها، زمان و سرمایه مورد نیاز آن ابلاغ می شود.