آموزش بورس

پرتفوی چیست؟

مقدمه

در بازار بورس و سرمایه اصطلاحات زیادی وجود دارد که شاید در ابتدای کار اطلاعات کافی در خصوص آن ها نداشته باشید. اما مسلما هر چه دانش و اطلاعات شما در خصوص اصطلاحات بورس و مهارت های لازم در آن بیشتر باشد، به موفقیت های بیشتری دست خواهید یافت. ما امروز در این مقاله قصد داریم تا به بررسی یکی از اصطلاحات پر کاربرد در بورس بپردازیم. یعنی پرتفوی. اگر شما نیز مایل هستید که بدانید پرتفوی چیست؟ در این مقاله به بررسی پرتفوی در بورس به زبان ساده می پردازیم. با ما همراه باشید.

پیشنهاد می شود : آربیتراژ چیست؟

پرتفوی چیست؟

در پاسخ به سوال پرتفوی چیست؟ ابتدا لازم است به بررسی این واژه بپردازیم. پرتفوی یک واژه فرانسوی است که معادل انگلیس آن Portfolio می باشد. معنی کلمه پرتفوی در واقع کیف دستی می باشد. در گذشته افراد سرمایه گذار در بورس تمامی اسناد و مدارک خود را در کیف دستی یا پرتفوی حمل می کردند. اما امروزه مناسب ترین معادل فارسی برای این عبارت سبد سرمایه گذاری می باشد. به عبارت دیگر به سبد سرمایه گذاری در بورس پرتفوی گفته می شود. سبد سرمایه گذاری در بورس در واقع همان ترکیب دارایی های متفاوت در بورس می باشد که اصلاحا به آن پرتفوی گفته می شود.

همانطور که می دانید هر سرمایه گذار در بورس می تواند به معامله و خرید و فروش دارایی های متفاوتی بپردازد. به کنار هم قرار گرفتن ترکیب دارایی های مختلف که متاسب با سرمایه و ریسک پذیری سرمایه گذار انتخاب می شود، سبد سرمایه گذاری گفته می شود. پرتفوی در بورس یا سبد سرمایه گذاری می تواند ترکیبی از دارایی های زیر باشد:

  • سهام شرکت ها
  • انواع اوراق بهادار
  • املاک و مستغلات
  • اوراق با درآمد ثابت
  • سپرده ‌های بانکی
  • بازار طلا و سکه
  • بورس کالا
  • و غیره.

مسلم است وقتی یک سرمایه گذار، سرمایه خود را در دارایی های مختلفی سرمایه گذاری می کند، ریسک مجموع معاملات بسیار کمتر خواهد بود. در واقع می توان گفت پرتفوی یا سبد سرمایه گذاری یکی از قدیمی ترین تکنیک ها در بورس می باشد. در این تکنیک شخص سرمایه گذار به جای این که تمامی سرمایه خود را در یک بازار متمرکز کند، سبد اختصاصی مناسبی در بازار های دیگر تشکیل می دهد. در این صورت علاوه بر امکان کسب سود از دارایی های مختلف، می تواند ریسک معاملاتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

پرتفوی در بورس چیست؟

همانطور که گفته شد، پرتفوی در بورس به معنی سبد سرمایه گذاری می باشد. اما شاید هنوز برای شما سوال باشد که پرتفوی در بورس چه اهمیتی دارد؟ برای درک اهمیت این موضوع به این مثال توجه کنید: فرض کنید شما در دو نماد شرکت تولیدی دارو و صنایع پتروشیمی سهام دار هستید. در نوسانات بازار ممکن است در مواقعی صادرات محصولات پتروشیمی کاهش پیدا کرده و ارزش سهام شما افت پیدا کند. اما در همین زمان، سهام شما در شرکت دارو سازی به دلیل افزایش تقاضای دارو، رشد پیدا کند. در این شرایط اگرچه سهام شما در یکی از دارایی ها با کاهش قیمت مواجه شده ، اما در بازار دیگر رشد داشته است.

اما اگر همه چیز خلاف این بود چه اتفاقی می افتاد؟ برای مثال اگر شما با تمام سرمایه خود در شرکت پتروشیمی سهام دار بودید، در این شرایط ضرر و زیان حاصل بسیار بیشتر از مورد قبل می بود. اگرچه ممکن است خلاف این حالت نیز روی دهد و سهام شما با رشد بی سابقه ای همراه باشد. اما فراموش نکنید که بازار بورس، بازاری پر از ریسک، نوسان و خطر است. اگر از تکنیک ها، مهارت ها و استدلال های بورسی به خوبی بهره نگیرید. ممکن است در دام ضرر و زیان این بازار گرفتار شوید. بنابراین پرتفوی در بورس به معنی متمرکز کردن سرمایه اصلی در بازار های مختلف برای کاهش میزان ریسک و ضرر سرمایه گذار می باشد.

اهمیت داشتن سبد سرمایه

توجه داشته باشید که گفته شد هر چه استفاده شما از تکنیک ها و استدلال های بورس بیشتر باشد، میزان موفقیت شما نیز بیشتر خواهد بود. برای مثال فرض کنید سهام موجود در سبد شما متعلق به شرکت ‌هایی باشد، که کالا‌ ها یا خدمات مکمل یا جایگزین یک دیگر دارند. در این شرایط  ریسک معاملاتی شما تا حدود زیادی کاهش می ‌یابد. دلیل این موضوع این است که در صورت کاهش بازده سهام یکی از شرکت ها، تقاضا برای کالا های جانشین افزایش پیدا می کند.

در این صورت حتی ممکن است بازده شرکت دوم بیشتر از میزان ضرر شما در شرکت اول باشد. اما فراموش نکنید که پیش بینی و یا تشخیص این موضوع به میزان دانش، اطلاعات و تجربه شما در بورس بستگی دارد. همچنین ذکر این نکته نیز قابل توجه است که بازده سرمایه گذاری در پرتفوی، معادل بازده متوسط آن پرتفوی خواهد بود. اما ریسک پرتفوی در بیشتر مواقع بسیار کمتر از متوسط ریسک سهام داخل سبد است. برای درک بهتر این موضوع می توانید ضرب المثل معروف تخم مرغ را به خاطر بیاورید.

همه تخم مرغ ها را داخل یک سبد نگذارید .

ارزش پرتفوی

در پاسخ سوال پرتفوی چیست؟ با مفهوم کلی پرتفوی در بورس آشنا شدیم. اما ارزش پرتفوی چیست؟ در زمان قیمت گذاری شرکت های سرمایه گذاری در بورس، پرتفوی شرکت ها اهمیت بالایی دارد. به ارزش مالی و نقدی سبد سرمایه هر شخص حقیقی یا حقوقی، ارزش پرتفوی گفته می شود. اما منظور از این موضوع چیست؟ برای درک بهتر این مطلب فرض کنید که شما سبد سعام خود را در یک صنعت خاص تشکیل داده اید. اگر این صنعت با رکود و افت ارزش مواجه شود،  در تمامی سهام موجود در پرتفوی خود دچار ضرر خواهید شد. بنابر این توصیه می‌شود حتماً تنوع را رعایت کنید و سبد معاملاتی خود را از سهام شرکت ‌های مختلف تشکیل دهید.

اما نکته قابل توجه دیگر این است که باید به این موضوع توجه داشته باشید که تنوع سبد سرمایه شما نباید به میزانی باشد که در مدیریت آن دچار مشکل شوید. به عبارت دیگر اگر با مطالعه و دانش و به کارگیری استدلال های منطقی در انتخاب شرکت ‌ها و تشکیل سبد سرمایه خود اقدام کنید می ‌توانید ریسک سرمایه‌ گذاری در بورس را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.

مزایای سبد سرمایه

در بخش های قبلی اشاره کردیم که تشکیل سبد اختصاصی ( سبد سرمایه ) یا همان پرتفوی اهمیت بالایی دارد. این روشی است که بسیاری از کارشناسان و افراد با تجربه و حرفه ای به آن توصیه می کنند. اما مزایای داشتن سبد سرمایه چیست؟ از مهم ترین مزیت های سبد سرمایه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تشکیل سبد اختصاصی از دارایی های متناسب
  • سرمایه گذاری در دارایی های مختلف با سود دهی متفاوت
  • کاهش ریسک و خطر پذیری در معاملات
  • توانایی مدیریت ضرر یک دارایی با سود دارایی دیگر
  • حفظ سرمایه اصلی از ضرر و زیان
  • و غیره.

با تشکیل سبد سرمایه شما در واقع تخم مرغ هایتان را در سبد های مختلفی قرار می دهید. به این ترتیب اگر در شرایط پر نوسان، یکی از تخم مرغ های شما در یک سبد دچار شکستگی و آسیب شد، شما می توانید سایر تخم مرغ هایتان را از خطر حفظ کنید. به عبارت دیگر اگر در یک بازار در بورس ضرر کردید، این ضرر تنها شامل بخشی از سرمایه شما خواهد بود. در نتیجه میزان ضرر و زیان شما بسیار کمتر از وقتی است که تمام سرمایه خود را در یک صنعت سرمایه گذاری کرده اید. از این که تا پایان مقاله پرتفوی چیست؟ همراه ما بودید، از شما سپاس گزاریم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا