آموزش بورس

قیمت اسمی چیست؟

مقدمه

همان طور که می دانید بازار بورس یکی از انواع بازار های مالی در کشور می باشد. اگرچه برای شروع فعالیت و سرمایه گذاری در بورس هیچ محدودیتی وجود نداشته و همه مردم می توانند وارد آن شوند. اما به هر ترتیب هر چه میزان اطلاعات و دانش شما درباره بورس بیشتر باشد، موفقیت شما نیز بیشتر خواهد بود. شاید در مقالات و کتاب های بورسی با اصطلاحات و واژه های تخصصی زیادی روبرو شده باشید. یکی از اصطلاحات پرکاربرد در بازار بورس قیمت اسمی می باشد. برای مثال شاید شنیده باشید که دارایی ها در بازار اولیه با قیمت اسمی به فروش می رسد. اما منظور از قیمت اسمی چیست؟ اگر شما نیز مایل هستید که بدانید قیمت اسمی در بورس چیست؟ و چه کاربردی در بورس دارد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

قیمت اسمی چیست؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که به‌ طور کلی، هر سهم در بازار بورس، چهار نوع قیمت دارد:

  • قیمت اسمی
  • قیمت دفتری
  • قیمت واقعی
  • قیمت ذاتی

موضوع بحث امروز ما در این مقاله قیمت اسمی در بورس می باشد. همانطور که گفته شد احتمالاً می دانید که دارایی ها و اوراق بهادار در بازار اولیه به قیمت اسمی به فروش می رسند. در حالی که قیمت ها در بازار ثانویه با نوسانات زیادی همراه است. همچنین مسائل زیادی بر قیمت دارایی ها در بازار ثانویه تاثیر گذار است. در صورتی که قیمت اسمی در بورس معمولاً بدون نوسان است. اما منظور از قیمت اسمی چیست؟

قیمت اسمی در بورس یا Par Value یک سهم در واقع قیمتی است که پذیره ­نویسی سهام شرکت بر اساس آن انجام می‌ شود. اما اجازه دهید کمی بیشتر در این خصوص صحبت کنیم. هر شرکتی برای ورود به بازار بورس می بایست مراحل مربوطه به پذیره نویسی را انجام دهد. در این مرحله سهام و دارایی شرکت ها در بازار اولیه منتشر شده و به فروش می رسد. اما قیمت گذاری در بازار اولیه شرایط مخصوص به خود را دارد. برای قیمت گذاری سهام یک شرکت، به مجموعه ای از کارشناسان و تحلیل گران بورس نیاز می باشد.

تحلیل گران و کارشناسان بورس برای قیمت گذاری سهم یک شرکت، صورت مالی آن شرکت را با دقت مورد بررسی قرار می دهند. به این ترتیب صورت مالی، پتانسیل ها و در واقع ارزش واقعی دارایی های شرکت مشخص می شود. سپس کارشناسان با توجه به ارزش دارایی های یک شرکت، قیمتی را برای هر سهم آن شرکت در نظر گرفته و اعلام می کنند. این قیمت مشخص شده برای هر سهم، در واقع همان قیمت اسمی در بورس می باشد.

قیمت اسمی چیست؟

به عبارت دیگر منظور از ارزش و قیمت اسمی سهم، مبلغی است که در اساس نامه شرکت برای هر سهم تعیین شده و این مبلغ روی ورقه سهم درج می ‌­شود. قیمت اسمی هر سهم، برابر با تقسیم کل سرمایه شرکت بر تعداد سهام آن است. در بورس اوراق بهادار ایران ارزش هر سهم معادل با ۱۰۰۰ ریال یا ۱۰۰ تومان است. قیمت واقعی سهم نیز معمولا همان ارزشی است که سهم در بورس اوراق بهادار دارد. اما موارد بسیاری بر قیمت اسمی سهام یک شرکت موثر است. برای مثال:

  • وضعیت مدیریت شرکت
  • وضعیت اقتصادی شرکت
  • فعالیت های مالی شرکت
  • درآمد های آتی شرکت و غیره.

در واقع با توجه به موارد بالا، ارزش واقعی سهام شرکت ها می تواند با ارزش اسمی سهم برابر بوده و یا کمتر و بیشتر شود. این موضوع در واقع همان چیزی است که موجب رشد و یا افت ارزش سهام شرکت ها می شود. سهام داران می توانند با بررسی عملکرد یک شرکت، وضعیت احتمالی آن را در آینده پیش بینی کرده و با توجه به آن اقدام به معامله کنند. برای درک بهتر این موضوع به این مثال توجه کنید.

مثال

فرض کنید ارزش سهمی یک شرکت برابر با 2۰۰ تومان است. اما این شرکت بنا به دلایل مختلفی همچون عملکرد خوب، عقد قرارداد خارجی و غیره ارزش سهام آن به قیمت 3۰۰۰ تومان در بازار اوراق بهادار رشد پیدا می کند.عدد 3۰۰۰ تومان، ارزش واقعی آن سهام و 200 تومان قیمت اسمی آن می باشد.

همانطور که اشاره کردیم، مطابق با ماده 29 قانون تجارت مبلغ تعیین شده به عنوان قیمت اسمی شرکت ها، نباید از 10/000 ریال بیشتر باشد. بر همین مبنا قیمت اسمی اغلب شرکت های پذیرفته شده، مبلغ ۱٫۰۰۰ ریال می باشد. عدد ۱۰۰ تومان مبنای محاسبات زیادی در سایر مفاهیم مالی است. معمولاً سرمایه یک شرکت در بازار بورس از ضرب تعداد سهام آن در عدد ۱۰۰ تومان به دست می ‌آید. همچنین برای تعیین تعداد سهام یک شرکت، سرمایه آن بر عدد 100 تومان تقسیم می شود. همچنین با توجه به ماده ۶ اساس نامه نمونه شرکت ‌های پذیرفته شده در بورس سرمایه شرکت‌ ها می بایست به سهم عادی یک هزار ریالی قابل تقسیم باشد.

چگونه می توان قیمت اسمی یک شرکت را تشخیص داد؟

در بخش های قبلی در پاسخ به سوال قیمت اسمی چیست؟ با مفهوم کلی قیمت اسمی در بورس آشنا شدید. اما چگونه می توان از قیم اسمی سهام شرکت ها اطلاع پیدا کرد؟ برای دانستن قیمت اسمی یک سهم، می ‌توان به برگه سهام شرکت مراجعه کرد. روی برگه سهم شرکت ها اطلاعات مفیدی قابل مشاهده می باشد. برای مثال:

  • تعداد سهام منتشر شده
  • قیمت اسمی هر یک از سهام
  • تعداد سهامی که سهامدار در اختیار دارد.

همچنین قابل ذکر است که قیمت اسمی در بورس ، در اساس نامه شرکت ها نیز درج می شود. اما این قیمت نهایی برای مبادله سهام شرکت ها نخواهد بود. قیمت واقعی خرید و فروش هر سهم، بستگی به میزان عرضه و تقاضای آن سهم در بازار دارد. با عرضه و تقاضا در بازار است که قیمت و ارزش سهام شرکت ها رشد و یا سقوط می کند. برای شناسایی ارزش واقعی سهم یک شرکت، ارتباط قیمت اسمی، با قیمت بازاری، قیمت دفتری و قیمت ذاتی موثر است. این موارد است که می ‌تواند عاملی تعیین کننده خوبی در ارزش سهام باشد. نکته دیگر این است که قیمت اسمی در مفهوم ارزش سرمایه نیز اهمیت دارد. یکی از راه‌ های افزایش سرمایه، از طریق بالا بردن ارزش اسمی سهام یک شرکت است.

سخن آخر

در پاسخ به سوال قیمت اسمی چیست؟ دانستیم که زمانی که شرکتی برای اولین بار وارد بازار سهام می شود و اقدام به عرضه سهام خود می کند، سرمایه ‌گذاران می توانند سهام این شرکت را به قیمت اسمی هر سهم ۱۰۰ تومان خریداری کنند. در بازار ثانویه نیز سهام داران می توانند سهام و دارایی های خود را با توجه به وضعیت بازار و نوسانات آن معامله کرده، به خرید و فروش برسانند. از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید، از شما سپاس گزاریم.

مطالعه این مقاله برای شما مفید است: بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا