آموزش بورس

چه عواملی بر شاخص بورس تاثیر می گذارند؟

پیش از سرمایه گذاری در بازار بورس حتما باید عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس را شناسایی کنید و با آگاهی کامل وارد این بازار شوید.  زیرا این سرمایه گذاری در این بازار بسیار حساس بوده و نیازمند تجربه و داشتن آگاهی کافی نسب به ابزار و روش های تحلیل سهام است.

سرمایه گذاران و تحلیلگران با شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بازار بورس می توانند با کمک تحلیل بنیادی و همچنین تحلیل تکنیکال رفتار بازار را پیشبینی نمایند.

بیشتر بخوانید : تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟

عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس کدامند؟

برای همه فعالان بازار بورس و سرمایه گذاران رفتار آینده این بازار بسیار حائز اهمیت می باشد و اینکه چه چیزی باعث کاهش و افزایش قیمت سهام می شود بسیار جذاب می باشد و سهامداران ریسک خرید و فروش سهام را با دانستن این عوامل کاهش می دهند.

بطور کلی می توان گفت عواملی همچون عوامل اجرایی ، نرخ تورم ، احساسات سرمایه گذاران ، نرخ ارز و عوامل سیاسی و اقتصادی جامعه بر رفتار بازار بورس و  شاخص بورس تاثیر گذار می باشند.

1. احساسات سرمایه‌گذاران

یکی از مهمترین عوامل موثر بر بازار بورس ، احساسات سرمایه گذاران می باشند. این تنها عاملی است که هیچ وقت صفر نمی شود و همیشه وجود دارد بخصوص در تازه واردان این بازار.  نو سهامداران با مشاهده کوچکترین نوسان اقدام به فروش سهم خود می کنند و باعث تشکیل سهای سنگین فروش و افت قیمت سهام می شوند.

فسادهای سازمانی ، عدم شفافیت ، تقلب و سرخوردگی عمومی می تواند موجب خروج سرمایه گذاران از بازار بورس و سرمایه گذاری در بازار های موازی شود و در نهایت باعث رکود این بازار شود.

2. افزایش نرخ تورم

یک از عوامل موثر بر شاخص بورس افزایش نرخ تورم می باشد

از دیگر عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس ، افزایش نرخ تورم در جامعه می باشد. همه ما به وضوح با معنا و مفهوم تورم آشنایی داریم و می دانیم که این موضوع چه تاثیر منفی بر اقتصاد جامعه می گذارد.

با افزایش نرخ تورم، طبیعتا قدرت خرید مردم نیز کاهش می یابد و در نتیجه موجب کاهش میزان فروش شرکت های می شود. زمانیکه فروش شرکت ها کاهش بیابد سود آن نیز کم می شود و در نتیجه قیمت سهام هم کاهش پیدا می‌کند. کم شدن قیمت سهام و سود‌های تقسیمی باعث کاهش شاخص کل بورس می‌شود.

زمانیکه نرخ تورم در جامعه پایین باشد مردم بیشتر تمایل به خرید دارند و در این صورت تولید ، فروش و سود شرکت نیز بالا می رود. اگر جامعه ای در رکود باشد بازار بورس هم رونقی نخواهد داشت زیرا سرعت گردش پول پایین می آید و به فروش رساندن هر واحد کالا بیشتر خواهد شد.

3. بررسی شرایط سیاسی

این روز ها به خوبی درک می کنیم که عوامل سیاسی ، شرایط سیاسی یک کشور تا چه حدی می توانند بر رفتار شاخص بورس تاثیر بگذارند. قطعا وقتی بین دو کشور جنگ شود و یا بمبی توسط گروهک های تروریستی منفجر شود می تواند بر رشد بازار بورس آن جامعه تاثیر بگذارد.

زمانی بازار بورس با بهترین عملکرد همراه است که چشم انداز سیاسی روشن و  شرایطی پایدار در جامعه حاکم باشد. و اگر تنشی در سیاست جامعه وجود داشته باشد می تواند مدام شاخص بورس را تحت تاثیر قرار دهد.

بطور معمول انتشار اخبار خوش می تواند باعث بهبود وضعیت بازار بورس و بالعکس انتشار اخبار منفی سیاسی ریزش شاخص بورس را به همراه خواهد داشت.

4. عوامل اجرایی

اگر داخل و یا خارج شرکت های بورسی اتفاقی رخ دهد که بطور مستقیم بر عملکرد شرکت تاثیر بگذارد می تواند بر رفتار شاخص بورس نیز تاثیر گذار باشد زیرا اتفاقی که بتواند باعث بروز اخلال در تولید یک شرکت شود قطعا بر تولید شرکت های وابسته نیز اثرگذار بوده و یک حرکت به اصطلاح زنجیره ای بین شرکت های وابسته و سهام آنها در بورس بوجود می آید.اینکه فکر کنیم عملکرد نادرست یک شرکت فقط مربوط به همان شرکت می شود تصور کاملا غلط است.

اگر با بررسی اطلاعات منتشر شده از شرکت به این نتیجه برسیم که به زودی مشکل برطرف خواهد شد می توانیم امیدوار باشیم که شاخص بورس نیز افزایش خواهد یافت.

5. عملکرد بازارهای موازی

قطعا یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتار شاخص ، نحوه عملکرد بازار های موازی (بازار طلا، ارز، مسکن و خودرو) می باشد. برای هر سرمایه گذاری بازاری که با سود و بازدهی بالایی همراه باشد از جذابیت بالاتری برخوردار است.

اگر رشد بازار های موازی بگونه ای خوب و سودمند باشد که بتواند نظر سرمایه گذاران بورس را به خود جذب کند باعث خروج سرمایه گذاران از بورس می شود که این عامل به خودی خود می تواند تاثیر چشمگیری را بر شاخص بورس می شود.

بطور مثال ، کاهش نرخ سود و بهره بانکی باعث شد تا سپرده گذاران سرمایه خود را از بازار بورس خارج کنند و سرمایه خود را وارد بازار دیگری کنند.

6. نرخ ارز

نرخ ارز نیز همچون نرخ تورم از عوامل تاثیر گذار بر شاخص بورس محسوب می شود. طبیعتا وقتی نرخ ارز در جامعه ای بالا برود هزینه تامین مواد اولیه شرکت های وابسته به کالاهای وارداتی نیز افزایش می یابد و مدیران شرکت نیز ناچار به افزایش قیمت محصول می شوند تجربه ثابت کرده که افزایش قیمت یک محصول موجب کاهش میزان فروش آن می شود.

در مقابل شرکت های صادر کننده به دلیل افزایش نرخ ارز کالاهای صادراتی را به خوبی به فروش می رسانند زیرا قیمت کالا برای مشتریان خارجی ارزان می شود و این موضوع برای سرمایه گذاران خارجی جذابیت دارد.

بیشتر بخوانید : شاخص بورس چیست؟

کلام آخر 

با مطالعه مطالب فوق دریافتیم که احساسات و رفتار سرمایه گذاران بر شاخص بورس تاثیر گذار می باشد و اگر شرایط اقتصادی و سیاسی کشوری مناسب باشد باعث می شود که تمایل مردم به سرمایه گذاری بخصوص در بازار بورس بیشتر شود و در مقابل ترس و نگرانی مردم از آینده جامعه، تمایل آنها را برای سرمایه گذاری کاهش داده و باعث ریزش شاخص بورس می شود اما در می‌توانیم بگوییم که افزایش قیمت دلار با رونق بورس همراه است.

تمامی عوامل فوق می توانند به نوعی بر رشد و یا کاهش شاخص بورس تاثیر بگذارند اما بطور قطع و دقیق نمی توان گفت که تاثیر کدام یک از آنها بیشتر و یا کمتر می باشد. سرمایه گذاری در بازار پر تلاطم بورس و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر شاخص بورس بسیار پیچیده است اما می توان با روش و ابزار های تحلیل رفتار بازار را تا حدی پیش بینی کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا