آموزش بورس

كارگزار ناظر كيست؟

مقدمه

همانطور که می دانید کلیه فعالیت های بورس زیر نظر قانون و در چهار چوب قوانین خاص می باشد. در امور مختلف بورس، بازرسان سازمان بورس و اوراق بهادار، برای جلو گیری از هر گونه تخلف و تخطی از قانون، بر امور معاملاتی سهام داران و شرکت ها نظارت می کنند. شاید تا به حال با واژه کارگزار ناظر مواجه شده باشید. اما کارگزار ناظر کیست؟ و مهم ترین وظایف کارگزاری ناظر چیست؟ در این مقاله قصد داریم تا در خصوص کارگزار ناظر در بورس صحبت کنیم. د ادامه با ما همراه باشید.

کارگزاری

قبل از پاسخ به سوال کارگزار ناظر کیست؟ لازم است تا مقدمه ای در خصوص کارگزاری و وظایف آن ارائه دهیم. لازم است بدانید که کلیه امور معاملاتی و فعالیت های خرید و فروش در بازار بورس از طریق بنگاه های معاملاتی یا همان کارگزاری ها انجام می شود. به عبارت دیگر کارگزاری نهادی است که یک بستر مناسب برای ارتباط میان سرمایه گذار و شرکت فعال در بورس مهیا می کند. در واقع کارگزاری ها به عنوان واسطه میان سهام داران و شرکت های ارائه دهنده اوراق بهادار عمل می کنند. طبق این تعاریف انجام هیچگونه معامله در بازار بورس بدون داشتن کارگزاری امکان پذیر نمی باشد. همچنین از اولین شروط اساسی ورود به بازار بورس و سرمایه گذاری در آن ثبت نام در یک شرکت کارگزاری می باشد.

اما حالا سوال اینجاست که کارگزار ناظر کیست؟ یا به عبارت دیگر کارگزاری ناظر چه وظایفی دارد؟

کارگزار ناظر کیست؟

همانطور که در تعاریف بالا گفته شد، کلیه اشخاص حقیقی تنها از طریق و به واسطه کارگزاری ها می توانند معاملات خود را انجام دهند. در تعریف کارگزاری ناظر باید اشاره کنیم که روند انجام معاملات در بورس ایران، در کذشته تفاوت هایی با زمان حال داشت. برای مثال در گذشته خرید و فروش سهام در انواع کارگزاری ها امکان پذیر بود. به عبارت دیگر افراد در گذشته می توانستند سهام مورد نظر خود را در کارگزاری های مختلف به فروش برسانند.

برای مثال اگر شما یک سهم را از طریق کارگزاری هدف خریداری می کردید، می توانستید در زمان دلخواه همان سهم را در کارگزاری مفید به فروش برسانید. در واقع هیچ الزام و یا ضابطه قانونی مبنی بر یکسان بودن کارگزاری ها در زمان خرید و فروش وجود نداشت. اما در سیستم معاملاتی جدید، مفهومی تحت عنکان کارگزاری ناظر شکل گرفته است. با شکل گیری سیستم معاملاتی جدید، و شکل گیری کارگزار ناظر ، سهام داران تنها قادر به خرید و فروش سهام در کارگزاری همسان هستند. به عبارت دیگر اگر شما یک سهم را از طریق کارگزاری هدف خریداری کرده اید، در زمان فروش نیز تنها در همین کارگزاری نسبت به فروش ان اقدام کنید.

طبق تعاریفی که ارائه شد، اگر شما در یک کارگزاری حساب معاملاتی ایجاده کرده اید، کارگزاری ناظر در بورس برای شما در واقع همان شرکت کارگزاری است که از طریق آن معاملات خود را انجام می دهید.

کارگزاری ناظر در بورس

در پاسخ به سوال کارگزار ناظر کیست؟ با توجه به مواردی که گفته شد، از اولین قدم های ورود به بورس، ثبت نام در یک کارگزاری می باشد. بعد از آن که کد معاملاتی شمل صادر شد، می توانید از طریق سامانه های معاملاتی و تحت نظر کارگزار ناظر ، معاملات خود را انجام دهید. کارگزار ناظر شما در واقع همان کارگزاری است که در آت ثبت نام کرده اید. اگرچه امروزه این امکان وجود دارد که افراد در کارگزاری های مختلفی ثبت نام کرده و در هر نماد با یک کارگزاری دلخواه معاملات خود را انجام دهند. اما نکته قابل توجه در این خصوص این است که سهام داران در زمان فروش یک سهم تنها قادرند از طریق کارگزاری که سهام را از طریق آن خریداری کرده اند، به فروش برسانند.

کارگزار ناظر در بورس

همانطور که گفته شد کارگزار ناظر یا supervising stockbroker افرادی که در یک کارگزاری ثبت نام کرده و معاملاتشان را با همان کارگزاری انجام می دهند، همان کارگزاری می باشد. اما اگر فرد در چند کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشد، شرایط متفاوت خواهد بود. در این شرایط تعیین کارگزار ناظر بر اساس سوابق فعالیت سهام دار با کارگزاران مختلف در بورس مشخص خواهد شد. شاید درک این مسئله کمی برای شما دشوار باشد. به همین دلیل اجازه دهید روش های تشخیص کارگزاری ناظر در بورس را بررسی کنیم.

روش های تشخیص کارگزاری ناظر در بورس :

  • ثبت نام در سایت شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه
  • تطابق گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام
  • مشاهده تعداد سپرده گذاری در پرتفوی سامانه معاملاتی.
سایت سپرده گذاری مرکزی

در روش اول برای مشاهده کارگزاری ناظر در بورس برای معاملات خود باید به سایت شرکت سپرده گذاری مرکزی مراجعه کرده و بعد از ثبت نام در آن نسبت به تسویه وجوه اقدام کنید. برای این کار لازم است به قسمت سرویس های الکترونیکی به سهامداران می توانید موجودی دارایی سهام خود را مشاهده کنبد. در این قسمت کارگزار ناظر شمل مشخص شده است. این سامانه به جهت ارائه خدمات آنلاین و غیر حضوری برای اطلاع رسانی به سهام داران و سرمایه گذاران راه اندازی شده است. از مهم ترین خدمات این ساماته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  درصد هر دارایی از سبد و کارگزار ناظر
  • نام نماد
  • تعداد معاملات
  • قیمت و ارزش سهام
  • گردش معاملات
  • علت ممنوع شدن نماد
  • اطلاعیه‌ های صادر شده از سوی ناشران اوراق بهادار
  • مشاهده نمای بازار ها
  • پروفایل اطلاعات سجام
  • دسترسی به سامانه سجام برای به‌ روز رسانی اطلاعات
  • و غیره.
تطابق گواهینامه نقل و انتقال

این روش دومین راه برای تشخیص کارگزار ناظر در بورس می باشد. در این روش می توانید پس از مراجعه به سایت شرکت سپرده گذاری، کد کارگزار خریدار یا فروشنده موجود در آخرین گواهینامه نقل و انتقال سهام صادر شده را با جدول شناسایی کد کارگزاری که در سایت موجود است، تطبیق دهید. با استفاده از این روش و به راحتی می توانید از کارگزار ناظر خود در هر نماد معاملاتی اطلاع داشته باشید‌. اما اگر کد کارگزار خریدار یا فروشنده درج شده در آخرین گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام صادره شما پیش از تاریخ ۱۶/۰۹/۱۳۸۷ برابر با ۹۹۹، ۸۸۸، ۷۷۷، ۶۶۶، ۱۱ باشد. تنها از روش قبلی قادر خواهید بود تا از کارگزار ناظر خود اطلاع پیدا کنید. در این حالت می بایست با مراجعه به وب‌ سایت شرکت سپرده‌ گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سهامی عام) از کارگزار ناظر خود مطلع شوید.

مشاهده تعداد سپرده گذاری در پرتفوی

در این روش نیز می توانید با بررسی سبد سرمایه گذاری یا پرتفوی خود، از نام کارگزاری ناظر در بورس برای معاملات خود مطلع شوید‌. در این روش در صورتی که کارگزار ناظر در بورس شما، کارگزاری دیگری باشد، تعداد سپرده گذاری شما صفر خواهد بود.

سخن آخر

همانطور که گفته شد انجام کلیه فعالیت ها و معاملات در بازار بورس و سرمایه، از طریق و به واسطه کارگزاری ها و کارگزاری ناظر انجام می شود. اگر قصد فروش یک سهام را داشته باشید باید سهام مورد نظر را در همان کارگزاری که آن را خریداری کرده اید، به فروش برسانید. اما توجه داشته باشید که ممکن است دارایی شما در یک نماد زیر نظر یک کارگزار، در نماد دیگر نیز زیر نظر کارگزار دیگری باشد. به همین دلیل برای سهام داران و سرمایه گذاران هیچ محدودیتی مبنی بر تعداد کارگزاری وجود ندارد. به عبارت دیگر شما می توانید در چندین کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید. از این که تا پایان مقاله کارگزار ناظر در بورس با ما همراه بودید، از شما سپاس گزاریم.

پیشنهاد می شود: روش گرفتن اعتبار از کارگزاری ها

 

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا