آیا بورس خطرناک است؟
مقدمه
بازار بورس یکی از بازار های مالی فعال در ایران است. اما بسیاری از افراد علی رغم سود و بازدهی بالای آن تا همین چند سال پیش اطلاعات کافی در خصوص بازار بورس و اوراق بهادار نداشتند. اما اخیراً با رشد بی سابقه بازار بورس و طرح آزاد سازی سهام عدالت افراد بسیاری متمایل به سرمایه گذاری در بازار بورس هستند. لذا طبیعی است که افراد تازه کار سوالات زیادی در این خصوص داشته باشند. یکی از سوالات مطرح در این زمینه این است. که آیا بورس خطرناک است؟ خطرات بورس چیست؟ به عبارت دیگر افراد تازه کار بسیاری برای ورود به بازار سرمایه دچار دوراهی و یا تردید می شوند. بسیاری از آن ها با تصور بر این که بورس خطرناک است از سرمایه گذاری در بازار بورس منصرف شده و قید سود های بالا را می زنند.
بنابراین لازم دانستیم تا در این مقاله به بررسی این سوال بپردازیم که آیا بورس خطرناک است؟ آیا سرمایه گذاری در بازار بورس ریسک بالایی دارد؟ برای دریافت پاسخ به این سوال در ادامه مقاله به بررسی موارد زیر می پردازیم:
- بورس چیست
- سرمایه گذاری در بورس به چه صورت است؟
- آیا بورس خطرناک است؟
بورس چیست؟
راه های زیادی برای سرمایه گذاری در ایران وجود دارد. که افراد با توجه به میزان سرمایه و بودجه، ترجیح و علاقه مندی، و میزان سود دهی آن می توانند یکی از این راه ها را انتخاب کنند.
- سپرده گذاری بانکی یا سرمایه گذاری در بانک
- سرمایه گذاری در بازار مسکن
- سرمایه گذاری در بازار بورس و اوراق بهادار
- سرمایه گذاری در بازار ارز و غیره.
همانطور که مشاهده کردید بورس یکی از انواع راه ها و روش های سرمایه گذاری می باشد. در این بازار همانند تمامی بازارها معاملاتی نظیر خرید و فروش اتفاق میافتد. اما کالای اصلی در بازار بورس اوراق بهادار و سهام مشارکت شرکت ها و نمادهای مختلف می باشد. سرمایه گذاری در این بازار به این صورت است که شخص سرمایه گذار با واگذاری نقدینگی خود بخشی از سهام یک شرکت را خریداری می کند. شرکت یا نماد مربوطه با میزان نقدینگی واگذار شده به آن به فعالیت می پردازد. مثلاً افزایش تولید و یا صادرات.
در صورتی که شرکت یا نماد مربوطه به رونق رسیده و یا رشد کند، ارزش سهام آن نیز افزایش پیدا می کند. درصد افزایش رشد سهام به موارد مختلفی بستگی دارد. اما به هر حال در صورتی که سهام یک نماد با افزایش قیمت روبهرو شود، میزان و درصد سود سرمایه گذار نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به همین ترتیب بازار بورس و سرمایه گذاری در آن فرصتی است که افراد میتوانند در آن با آنالیز بازار و خرید و فروش اوراق بهادار به بازدهی های بسیار بالایی برسند.
سرمایه گذاری در بورس به چه صورت است؟
حال که با مفهوم کلی بورس آشنا شدید، شاید این سوال مطرح شود که سرمایه گذاری در بورس به چه صورت است؟ برای شروع فعالیت و سرمایه گذاری در بازار بورس ابتدا می بایست در سامانه سجام ثبت نام کنید. سامانه سجام یک پایگاه اینترنتی ملی است که اطلاعات تمامی افراد فعال در این زمینه در آن ثبت و جمع آوری می شود. به عبارتی بدون ثبت نام در این سامانه شروع فعالیت در بازار غیر ممکن است.
قدم دوم برای شروع فعالیت در بورس انتخاب و ثبت نام در یک کارگزاری می باشد. بعد از ثبت نام در کارگزاری یک کد معاملاتی یا کد بورسی به شما تعلق می گیرد. با استفاده از این کد می توانید به شروع فعالیت در بورس و انجام معاملات بپردازید. اما به طور کلی سرمایه گذاری در بورس به دو صورت قابل انجام می باشد:
- سرمایه گذاری به صورت مستقیم
- سرمایه گذاری به صورت غیر مستقیم.
سرمایه گذاری مستقیم
سرمایه گذاری به صورت مستقیم به این گونه است که فرد با توجه به میزان دانش و تجربه خود به مدیریت امور معاملاتی خود میپردازد. البته اگر قصد ورود به بازار بورس با سرمایه بالا را دارید ما این روش را به شما پیشنهاد نمی کنیم.
سرمایه گذاری غیر مستقیم
روش دوم سرمایه گذاری در بورس به صورت غیرمستقیم است. در این روش شخص سرمایه گذار می تواند مدیریت امور معاملاتی خود را به یک شرکت سبدگردانی واگذار کند. شرکت سبدگردان با استفاده از افراد باتجربه و متخصص در یک قرارداد متعهد می شود تا مدیریت امور معاملاتی شما در بورس را با هدف افزایش سود و بازدهی بیشتر مدیریت کند.
استفاده از روش غیر مستقیم سرمایه گذاری در بورس مزایای زیادی دارد. به عنوان مثال:
- ایجاد سبد اختصاصی با توجه به سرمایه و بودجه
- انجام معاملات با توجه به سرمایه و ریسک پذیری سرمایه گذار
- انجام معاملات خرید و فروش با توجه به وضعیت بازار
- مدیریت امور بورسی شما توسط افراد با تجربه
- آنالیز بازار توسط سبدگردان با استفاده از روش های تحلیلی و غیره.
آیا بورس خطرناک است؟
در گذشته افراد تمایل چندانی به ورود به بازار بورس نداشتند. دلیل آن ترس و نگرانی از خطرات بورس بود. اما واقعاً آیا بورس خطرناک است؟ میزان ریسک پذیری بورس به چه صورت است؟
سرمایه گذاری در بازار بورس یکی از انواع روش های سرمایه گذاری در بازار می باشد. اما با توجه به موارد مختلفی میزان سود و بازدهی بازار بورس نسبت به بازارهای مالی دیگر چندین برابر است. میزان سود سرمایه گذاری در بورس با اختلاف بالا درصدر سود دهی بازار های مالی قرار دارد. از مهم ترین دلایل رشد بورس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورود حجم بی سابقه نقدینگی به این بازار
- استقبال بی سابقه مردم برای سرمایه گذاری در بورس
- کاهش نرخ سود سپرده های بانکی
- کاهش ارزش پول ملی
- شرایط اقتصادی نامناسب
- میزان سود و بازدهی بالای بورس نسبت به دیگر بازارها
- ورود شرکت ها و نماد های مختلف به بازار بورس کالای ایران
- رونق تولید ملی و چرخه اقتصادی کشور و غیره.
مسلما میزان سود و بازدهی بازار بورس بر همه مشخص است. اما نکته قابل توجه در این خصوص وجود ریسک ها و خطرات ای در این بازار می باشد. به عبارت دیگر با توجه به موارد مختلفی ممکن است خرید و یا فروش سهام یک نماد، ریسک بالایی داشته باشد. برخی از این دلایل عبارتند از:
- نوسانات قیمت در بازار
- نوسانات قیمت کالا
- وجود تحریم ها
- محدودیت در صادرات و واردات و غیره.
به عبارت ساده ممکن است یک شرکت و یا یک نماد به دلایل مختلفی دچار ورشکستگی شود. در این صورت مسلماً ارزش سهام آن شرکت نیز با کاهش قیمت مواجه خواهد شد. بنابراین اگر شما مالک سهام شرکتی باشید که با کاهش قیمت مواجه شده است دچار ضرر و زیان خواهید شد. اما در چه صورتی ممکن است دچار ضرر و زیان شوید؟
آیا بورس خطرناک است؟
خیر بورس خطرناک نیست. بلکه یک بستر مناسب برای افزایش سود و ارزش سرمایه هر فرد است. اگرچه خطراتی نیز دارد. اما می توان از این خطرات دور ماند. به شرطی که با دانش و اطلاعات کافی وارد این بازار شوید. به عبارت ساده تر با کمی تحلیل و مطالعه می توان روند صعودی و یا نزولی بازار را تا حدودی پیش بینی کرد.
با کسب تجربه بیشتر و یا استفاده از خدمات سبدگردان ها می توان ریسک معاملات را تا حد بسیار بالایی کاهش داد. برای کسب موفقیت در بازار سرمایه و اوراق بهادار لازم است تا با دانش و اطلاعات کافی شروع به کار کنید.
اگرچه هرکسی با هر میزان دانش و تجربه می تواند در بازار بورس فعالیت کند. اما قطعاً تصمیمات عجولانه و بدون بررسی آن هم در شرایطی که نوسانات قیمت به صورت لحظه ای اتفاق می افتد اصلاً هوشمندانه نیست. برای دور ماندن از خطرات و ریسک های بازار بورس به نکات زیر توجه کنید:
- مطالعه کنید و از کتابهای تالیف شده در خصوص بورس استفاده کنید
- در دوره ها و کلاس های آموزشی بورس شرکت کنید
- سعی کنید وقت کافی برای فعالیت در این بازار اختصاص دهید
- از افراد با تجربه مشورت و یا کمک بگیرید
- عجول نباشید و تصمیمات عجولانه نگیرید
- هرگز همه سرمایه و پس انداز خود را وارد بازار بورس نکنید
- یک منبع درآمدی جانبی داشته باشید
- دانش و اطلاعات خود را به روز نگه دارید
- از تحلیل های بنیادی و تکنیکال برای آنالیز بازار استفاده کنید
- و غیره.
قطعاً با توجه به این نکات و کمی هوشمندی خصوصاً در شرایط فعلی می توانید به سود بالایی دست پیدا کنید. آیا بورس خطرناک است؟ خیر. در صورتی که دست به انجام معاملات غیر منطقی نزنید. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.