آموزش بورس

توقف نماد در بورس به چه معناست؟ انواع توقف نماد کدامند؟

بازار بورس و فرابورس از اصطلاحات خاصی برخوردار است. پیشرفت در هر زمینه ای نیازمند این است که شما اطلاعات کاملی از آن حوزه کاری داشته باشید، تا بتوانید موفق شوید. بازار بورس و فرابورس هم همینطور است، تا زمانی که سهامداران و سرمایه گذاران اطلاعات کافی از این دنیای بزرگ نداشته باشند احتمال موفقیت آن ها کاهش پیدا می کند. حال که ضرورت آگاهی از اصطلاحات و مفاهیم آن ها روشن شد وقت آن است که به سوال “توقف نماد در بورس به چه معناست؟” پاسخ دهیم. توقف نماد حاکی از آن است که در بازار بورس و فرابورس همه نمادها و سهام ها معامله نمیشوند به این معنی که برخی اوقات نماد یا سهام مدنظر سرمایه گذاران و سهامداران نمیتواند معامله شود. به عبارتی معاملات شرکت‌های بورسی در شرایط خاصی متوقف می‌شود که در این صورت به اصطلاح نماد شرکت بسته می‌شود و سهامداران نمی‌توانند به داد و ستد سهام این شرکت بپردازند. در ادامه خواهیم گفت منظور از توقف نماد در بورس چیست؟ انواع توقف نماد کدامند و دلایل متوقف شدن نماد شرکت ها چه می باشد.

توقف نماد در بورس به چه معناست؟

در این پست قصد داریم همه چیز درباره توقف و بازگشایی نمادهای بورسی و فرابورسی را برایتان بازگو کنیم. نماد ها یا سهام ها همیشه در حالت مجاز و قابل معامله نیستند و ممکن است به دلایل مختلفی، وضعیت آنها تغییر پیدا کند با رخ دادن یک اتفاق جدید و ویژه ارزش سهام یک شرکت تغییر می کند. البته این امری طبیعی در بورس همه کشورها است. میتوان علت عمده توقف نماد را شفافیت و نقدشوندگی بیان کرد. بدین معنی که اگر اطلاعات کامل و مشخصی از نماد یک شرکت دسترس نباشد یا میزان نقد شوندگی آن پایین باشد، نماد آن شرکت متوقف میشود. توقف نماد میتواند برای سرمایه گذاران و سهامداران ریسک باشد که این ریسک توقف نمادها، به مدت زمان توقف نماد بستگی دارد. هر چه دوره توقف معاملات بیشتر باشد، فشارهای احتمالی بیشتری به سرمایه گذاران و سهامداران وارد می شود. این سوال “توقف نماد در بورس به چه معناست؟” سوال پیچیده ای نیست اما ” انواع توقف نماد در بورس چیست؟” میتواند سوال مهم و قابل بحثی باشد. در ذیل قصد توضیح ” انواع توقف نماد در بورس چیست؟” را داریم.

انواع توقف نماد در بورس

همان طور که گفتیم توقف نماد در بورس به این معناست که امکان معامله برای نماد بورسی متوقف شده وجود ندارد. امام علت توقف نماد چیست. در ادامه انواع توقف نماد را ملاحظه می کنید:

  • مجاز: یعنی معاملات به صورت عادی انجام میشود و مانعی نیست.
  • مجاز-محفوظ : به بسته شدن نماد در زمان کوتاه گفته میشود که در این حالت ثبت و ارسال سفارش انجام می شود اما معامله نمیتواند صورت بگیرد.
  • مجاز-متوقف : یعنی نماد غیرقابل معامله است که میتواند علت های مختلفی داشته باشد که در پست دلایل توقف نماد توضیح دادیم.
  • ممنوع : در این وضعیت سهم قابل معامله نیست (نماد طی همان روز معاملاتی بازگشایی می شود).
  • ممنوع-متوقف : سهام یا نماد قابل معامله نیست البته نماد در آن روز بازگشایی نمی شود.

علت توقف نماد ها در بورس چیست؟

سازمان بورس در موارد زیر پس از دریافت پیام از اداره ناشران بورسی اقدام به توقف نماد مورد نظر می نماید:

در موارد زیر پس از دریافت نامه یا پیام اداره ناشران بورسی، سازمان قبل از توقف نماد، زمان و دلیل توقف نماد را از طریق پیام الکترونیکی سامانه معاملات و سایت اینترنتی به اطلاع فعالان بازار می‌رساند.

بلافاصله پس از دریافت نامه یا پیام الکترونیکی اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان در خصوص اطلاع از رویدادهای با اهمیت در شرکت، در صورتی‌که معاملات مظنون به استفاده از اطلاعات نهانی یا دستکاری قیمت یا وجود اخبار بااهمیت در بازار سهم باشد، مدیرعامل بورس و یا سازمان می‌توانند دستور توقف نماد را صادر کند .

در این حالت سازمان بورس بلافاصله پس از دریافت دستور نسبت به توقف نماد اقدام و موارد را تا رفع توقف نماد پیگیری می کند.

1: توقف نماد به دلیل برگزاری مجامع: قبل از برگزاری کلیه مجامع عمومی صاحبان سهام شرکت‌ها و قبل از برگزاری جلسه هیئت مدیره‌ای که طی آن قرار است در خصوص اختیارات تفویض‌شده توسط مجمع عمومی فوق‌العاده برای افزایش سرمایه تصمیم‌گیری شود.

تمام توقف‌های موضوع این بند 2 روز قبل از برگزاری مجمع صورت می‌پذیرد، بجز برگزاری جلسات مجمع عادی بطور فوق ‌العاده‌ای که تاثیر مستقیم مالی بر شرکت ندارد، از قبیل انتخاب مدیران، بازرس، حسابرس که نماد شرکت باید از یک روز قبل باید متوقف شود.

2: سه روز قبل از سررسید پرداخت سود علی‌الحساب و سررسیدهای اوراق مشارکت بورس

همچنین سازمان بورس جهت پیگیری موارد مشکوک در بازار می‌تواند نماد یک شرکت را حداکثر به مدت 30 دقیقه متوقف کند و موضوع را از مراجع ذی‌ربط استعلام کند. بدیهی است ادامه توقف نماد منوط به نظر مدیرعامل بورس خواهد بود.

مواردی که سازمان بورس رأساً نسبت به توقف نماد اقدام می‌کند:

  • تغییر در طبقه‌بندی تابلو یا صنعت
  •  توقف نماد حق تقدم پس از اتمام مهلت قانونی پذیره‌نویسی
  • وجود اشکالات فنی
  • توقف نماد حق تقدم پس از فروش تمام حق تقدم‌های استفاده نشده و پاره سهام ناشی از افزایش سرمایه

از دیگر علل توقف نماد می توان توقف نماد به علت عدم رعایت الزامات قانونی اطلاع رسانی ناشران،  توقف نماد به علت نوسانات شدید قیمتی را نیز نام برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا