صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟
صندوق های سرمایه گذاری یکی از بهترین روش های غیر مستقیم برای حفظ ارزش پول است. سرمایه گذاران و صاحبان سهام میتوانند با سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری سود خوبی را بدست آورند. صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند و با توجه به سیاست های خود مقدار و درصد سود و ریسک هر کدام فرق می کند. اما در این پست قرار است که به سوالاتی مانند: صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟ ویژگی های صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟ منظور از صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت در بورس چیست؟ را پاسخ دهیم.
مواردی که در این پست مورد بررسی قرار میگیرند:
- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟
- ویژگی های صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟
- سرمایه لازم برای سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چقدر است؟
- نحوه سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
- نحوه محاسبه سود سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟
از بین صندوق های سرمایه گذاری، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت از کمترین ریسک و سود برخوردار است و همه سهامداران اعم از حقیقی و حقوقی بالای 18 سال میتوانند به سادگی با سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت به صورت ماهانه و یا 3 ماهه سود بدست آورند. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت حداقل 70 درصد و حداکثر 95 درصد از سرمایه خود را روی اوراق مشارکت، سپردههای بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند. سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت به این دلیل امن است که افراد در اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند و پشت همه اوراق بهادار را بانک ها امضا کرده اند و این اوراق دارای پشتوانه هستند. سود حاصل از این سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت تضمین شده است و در تاریخ مشخص به حساب افراد واریز میشود. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت در واقع در مدت زمان تعیین شده به سرمایه گذاران خود سود پرداخت می نمایند.
به صورت کلی، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت برای افرادی که ریسک پذیری کمتری دارند و دید کوتاه مدتی نسبت به سرمایه خود دارند میتوانند از این نوع از صندوق سرمایه گذاری استفاده کنند زیرا همانطور که از سود کم اما تضمین شده برخوردار است، ریسک کمی هم دارد و این موضوع میتواند برای افرادی که ریسک پذیری پایینی دارند بسیار مفید باشد. هر سهامدار صندوق میتواند هر زمان که بخواهد سرمایه خود را از صندوق خارج کند اما باید دقت داشته باشد که نسبت به زمانی که سهام را خریداری کرده است ارزش هر واحد سرمایهگذاری در چه وضعیتی قرار داد چون ارزش هر واحد بسته به شرایط لحظهای بازار ممکن است کاهش و یا افزایش پیدا کند اما در نهایت به پیشبینی انجام شده نزدیک میشود.
صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت به نسبت سرمایه ای که دریافت می کنند اوراق بهاداری به نام واحد سرمایه گذاری منتشر و به نام سرمایه گذاران صادر خواهند کرد. زمانی که سرمایه گذاران در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کنند در اصل در سود و زیان شرکت شریک خواهد بود و در هر زمانی که سرمایه گذاران بخواهند میتوانند سرمایهگذاری خود را از طریق ابطال واحدهای سرمایهگذاری به وجه نقد تبدیل کنند و پول خود را به قیمت روز دریافت میکنند پس در این صورت میتواند کمتر و یا بیشتر از مقدار سرمایه گذاری اولیه باشد. به صورت کلی، قیمت هر واحد صندوق درآمد ثابت از تقسیم ارزش سبد به تعداد واحد صندوق به دست خواهد آمد. با تغییر ارزش سبد قیمت واحد صندوقهای مشترک روزانه تغییر میکند. برای مشخص شدن میزان سود و یا ضرر هر صندوق باید گفت که صندوق ها در پایان وقت بازار ارزش سبد و بازده سبد صندوق را محاسبه کرده و اعلام میکنندکه در هر روز چه میزان سود و یا ضرر کرده اند.
ویژگی های صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟
کم ریسک بودن این صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت یکی از علت های اصلی آن است که سرمایه گذاران به آن میل پیدا می کنند و در عین حال ارزش سرمایه را در مقابل تورم حفظ میکند. درست است که با سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری ارزش پول خود را حفظ کرده ایم ولی به علت ویژگی خوبی که صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت دارد و سود آن تضمینی است باعث میشود تا ارزش سرمایه و دارایی افراد در مقابل تورم حفظ شود. ویژگی خوبی که میتوان بیان کرد پرداخت سودی ثابت که معمولا بیشتر از سود پرداختی توسط بانکها است می باشد.
پس به صورت کلی و خلاصه ویژگی صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت عبارت اند از:
- کم ریسک بودن
- حفظ ارزش سرمایه و دارایی در مقابل تورم
- پرداخت سودی ثابت که معمولا بیشتر از سود پرداختی توسط بانک (سود تضمینی)
- نقدشوندگی بالا
- ضامن نقدشوندگی
سرمایه لازم برای سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
با توجه به پاسخ هایی که به سوالات “صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟” و “ویژگی های صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟” و “منظور از صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت در بورس چیست؟” داده شد باید میزان سرمایه لازم برای سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت به چه میزان سرمایه و دارایی احتیاج داریم؟ باید گفت که کوچکترین و جزئی ترین ساختار صندوق سرمایه گذاری واحد و یا یونیت است و هر واحد سرمایهگذاری قابل خرید و فروش (صدور و ابطال) است و ویژگیهای مشابهی با سهام درشرکتها دارد و به طور معمول قیمت هر واحد سرمای گذاری در صندوق سرمایه گذار با درآمد ثابت غیر قابل معامله در بورس حدود 100 هزارتومان است.
نحوه سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
به منظور سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذار با درآمد ثابت میتوانید با مراجعه به دفاتر صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت مورد نظر واحدهای سرمایهگذاری را تهیه کنید هر چند که برخی از صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت که امکان خرید و فروش واحدهای وجود دارد به صورت آنلاین اقدام و از طریق سایت صندوق امکان پذیر می باشد. سرمایه گذاران میتوانند با مراجعه به کارگزاری یا شعبه بانک از هزینه ابطال و زمان واریز پول در صندوق با درآمد ثابت مطلع شوند و یا میتوانند با وارد شدن به سایت صندوق اطلاعات لازم را بدست آورند. امکان دارد هزینه ابطال عددی ثابت یا متغیر برای هر واحد سرمایهگذاری باشد و یا ممکن است که پول شما برای مدتی مثلاً یک ماه در حسابی مسدود شود. توجه داشته باشید که سرمایه گذاری در صندوق ها و بانک ها هر دو معاف از مالیات می باشند.
نحوه محاسبه سود سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت
ویژگی خوبی که باعث میشود صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت برای سرمایه گذاران لذت بخش بشود سود تضمینی آن و ریسک کم آن است. اما سوال اینجاست که “سود سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت چگونه تعیین میشود؟” و در این قسمت از پست قصد داریم تا نحوه محاسبه سود سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت را بررسی کنیم.
به صورت کلی برای محاسبه سود سرمایهگذاران صندوقهای درآمد ثابت از دو روش زیر استفاده می کنند.
- افزایش ارزش خالص داراییها (NAV،)
سبد صندوق و قیمت واحدهای صندوق به صورت مستقیم بر روی هم اثر میگذارند به این صورت که اگر سبد صندوق افزایش پیدا کند قیمت واحدهای صندوق هام افزایش پیدا میکند که در این حالت سرمایهگذار با فروش واحدها می تواند از تفاوت قیمت صدور و ابطال سود بدست بیاورد.
- سود دوره ای و سود پایان دوره ای
که به صورت دلبخواهی است.