آموزش بورس

نسبت p/e در بورس چیست؟

مقدمه

یکی از اصطلاحاتی ک بسیار در بین سهامداران و سرمایه گذاران بورس مطرح است، نسبت P/E است برای محاسبه و تشریح نسبت p/e لازم است که نگاه کوچکی به مفاهیم EPS و DPS  داشته باشیم. اما به صورت کلی میتوان تعریف اولیه ای از نسبت P/E داشت. P در اصل مخفف کلمه Price و E خلاصه شده کلمه  Earning per share است.

EPS در بورس به چه معناست؟

EPS یکی از مهمترین عواملی است که چه به صورت مستقیم وچه به صورت غیر مستقیم بر روی قیمت سهام شرکت تاثیر می گذارد. EPS به معنی درآمد از هر سهم است. مجمع عمومی شرکت ها درپایان سال جلسه ای مبنی بر تشخیص و محاسبه EPS برگزار می کنند که در این جلسه کل درآمد شرکت را که پس از کسر مالیات به دست آمده را تقسیم بر تعداد سهام شرکت می کنند که در واقع تعداد سود در هر سهام را بدست می آورند. EPS دامنه های بسیاری دارد از جمله: EPS پیش بینی شده، EPS محقق شده است. ولی چون در این مطلب هدف اصلی ما نسبت P/E است فقط توضیح کوتاهی از تعاریف EPS و DPS را مطرح می کنیم.

معنی DPS در بورس چیست؟

DPS مخفف کلمه Dividend Per Share است که به آن درصد و قسمتی که از eps بین سهامداران تقسیم می شود و به آنها داده می شود می گویند که به آن سود تقسیمی، سود مجمع و سود سالیانه نیز گفته می شود و این DPS میتواند در هر شرکتی متفاوت باشد.

نسبت p/e در بورس چیست؟ نحوه محاسبه نسبت P/E

پس برای محاسبه نسبت P/E باید مبلغ فعلی سهم را که با P نمایش می دهند تقسیم بر eps  کنیم. به این صورت که قیمت هر سهم / سود هر سهم می شود تا نسبت P/E به دست بیاید. دقت کنید که نسبت P/E  هرگز منفی نمی شود یعنی شرکت هایی که سودآور نیستند و زیانده هستند نمی شود که برای آن ها نسبت P/E را محاسبه کرد.

انواع p/e

p/e دنباله دار: ساده ترین p/e است که  eps تقسیم می شود و به راحتی p/e  آن سهم را محاسبه می کنیم. در این نوع از نسبت  p/e ثابت می کند که سرمایه گذاران تمایل به پرداخت چند ریال دارند به ازای هر یک ریال سودی که به دست می آورند.

p/e برآوردی: نام دیگری که به این نوع از نسبت  p/e می دهند تحلیل و پیشتاز نیز هست که با توجه به عواملی مانند نرخ رشد سود شرکت، نرخ بهره بانکی، تورم و … محاسبه می شود.

p/e بالا و p/e پایین نشان دهنده چه چیزی هستند

خب زمانی که p/e یک شرکت بالا باشد به این معنی است که از شرکت توقع می رود که سود آن شرکت در آینده رشد و افزایش پیدا کند و در این صورت مخرج کسر فرمول p/e هم بزرگ می شود و تعادل برقرار می شود. اما اگر p/e  یک شرکت پایین باشد از این شرکت انتظار می رود که در آینده سود آن شرکت کاهش پیدا کند و در صورتی که این اتفاق رخ بدهد، مانند بالا مخرج کسر فرمول p/e کوچک می شود تا به اعتدال برسد.

اهمیت و کاربرد نسبت P/E

نسبت P/E یکی از مهمترین ابزارهایی برای ارزش گذاری سهام است که استفاده می شود البته ابزار های دیگری هم هستند که می توانید از آن ها جهت ارزش گذاری سهام یک شرکت استفاده کنید. برای محاسبه ارزش سهم و قیمت آن می توانید از فرمول زیر استفاده کنید:  P/E * eps = price

برای مقایسه نسبت p/e  به سه روش عمل می شود که عبارت اند از:

p/e تاریخی: با توجه به سودآوری و روند توسعه سهام شرکت نسبت p/e  یک شرکت مشخص را به نسبت p/e همان شرکت در سال های گذشته مورد مقایسه انجام می دهیم.

p/e مقایسه ای: مقایسه نسبت p/e دو شرکت متفاوت با یکدیگر را P/E مقایسه ای می گویند. البته حتما فعالیتشان در یک حوزه باشد.

p/e میانگین صنعت: در این روش p/e  شرکت با p/e صنعتی که در آن فعالیت می کند مورد محاسبه قرار می گیرد. اگر اختلاف عدد p/e با میانگین صنعت کمتر از ۱ باشد هم تراز است. اگر p/e از میانگین صنعت بزرگتر باشد باید p به e خود را کاهش دهد اما اگر نسبت p/e از میانگین صنعت کوچک تر باشد باید سود خود را کم کند که منطقی نیست و باید منتظر بماند تا بازار نسبت به سهم بیشتر بشود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا