سامانه کدال چیست و کاربرد آن چیست؟(همه چیز در مورد کدال)
در این پست شما را با سامانه کدال و کاربرد آن آشنا می سازیم. اگر به تازگی وارد بازار بورس شدید باید با سامانه کدال و همچنین سامانه tsetmc و کارایی آنها آشنایی داشته باشید زیرا این سامانه ها اطلاعات مفیدی در رابطه با شرکت های بورسی در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. در ادامه شما را با ویژگی های این سامانه آشنا می سازیم.
سامانه کدال چیست؟
سامانه کدال یک سامانه الکترونیکی می باشد که با برگرفتن از دیگر سایت های بورسی دنیا راه اندازی شده. سامانه کدال codal که در واقع کوتاه شده عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies و به معنای پایگاه اطلاعات جامع شرکت های بورسی می باشد.
هدف از راه اندازی سامانه کدال چیست؟
از فرآیند های سامانه کدال می توان به حمایت از حقوق سرمایهگذاران و تحلیل دقیق سهام شرکت های بورسی اشاره نمود. که در ادامه به شرح کامل آنها می پردازیم.
- تحلیل دقیقتر شرکت های بورسی
لازمه سرمایه گذاری موفق در بازار بورس و اوراق بهادار، آشنایی با روش های تحلیل سهم و نرم افزار های تحلیل می باشد. سامانه کدال یکی از ابزار هایی است که می تواند به بررسی وضعیت شرکت ها و همچنین فعالیت آنها به سرمایه گذاران کمک نماید.
هدف اصلی از راه اندازی سامانه کدال حمایت از حقوق سرمایه گذاران بازار بورس می باشد زیرا بازار بورس ایران نیز همچون دیگر بازار های فعال دنیا نیاز به یک سامانه درگاه آنلاین داشت.
- حمایت از حقوق سرمایهگذاران
حفظ و نگهداری و انتشار الکترونیکی اطلاعات مالی و اطلاعات مربوط به سهام شرکتهای بورسی ، تسریع در ارائه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن، فراهم آوردن امكان دسترسی آسان استفادهکنندگان به اطلاعیهها ایجاد سازوکاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات از دیگر اهداف روی کار آمدن سامانه کدال می باشد.
از آنجایی که اتخاذ تدابیر لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات در بازار بورس اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکتهای بورسی ، حفظ و توسعه بازار شفاف ، منصفانه و کارای اوراق بهادار ، حمایت از حقوق سرمایه گذاران بازار بورس ، رتبه بندی شرکت های سبدگردان ،به منظور نظارت بر حٌسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ قانون جمهوری اسلامی بر عهده هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار می باشد از این رو جهت سازماندهی موارد فوق و همچنین انتشار اطلاعات مالی شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس اوراق بهادار ، سامانه کدال را به آدر codal.ir راه اندازی نمودند.
فرآیند سامانه کدال (پایگاه اطلاعات جامع شرکت های بورسی)
با توجه به مطالب فوق تا حدودی با سامانه کدال آشنا شدید در این بخش از مقاله به بیان فرآیند های سامانه کدال این پایگاه اطلاعات جامع شرکت های بورسی می پردازیم.
- افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاعرسانی
- ثبت گزارشها و آماده سازی بوسیله ناشران
- دریافت و پذیرش گزارشها توسط سامانه ایجاد سازوکارهای بهینه و مناسب گزارشگیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی جهت فعالان بازار سرمایه
- تحلیل و نظارت بر گزارشها توسط كارشناسان سازمان
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترلها
- قراردادن اطلاعات در دسترس عموم
- فراهم آوردن امكان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارائه و افشای اطلاعات
- ذخیره گزارشهای دریافتی و بازیابی
چه اطلاعات و گزارش هایی در سامانه کدال موجود است؟
سرمایه گذاران می توانند با مراجعه به سامانه کدال به اطلاعاتی همچون گزارش های ماهیانه ، گزارش فعالیت هیئت مدیره ، گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف ، گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب و گزارش تفسیری مدیریت و یادداشت های همراه صورت های مالی دست یابند.
- گزارش های ماهیانه
ارائه گزارش ماهیانه (گزارش از فروش یک ماه گذشته شرکت) یکی از مواردی است که از سال 1395 از سوی سازمان بورس برای تمام شرکت های بورسی الزامی گردیده است. شرکت ها موظف بودند که در این گزارش آمار و اطلاعات کامل از فروش خود در یک ماه گذشته ، نرخ و حجم فروش و مجموع ارزش فروش را ارائه دهند.
- گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب
از دیگر گزارش هایی که سرمایه گذاران می توانند در سامانه کدال مشاهده نمایند گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب می باشد. اطلاعات این گزارش مستقیما باعث تغییر سود هر سهم نمی گردد اما سهامداران باید نسبت به آن اطلاعات داشته باشند.
- گزارش فعالیت هیئت مدیره
شرکت های بورسی باید گزارش حسابرسی شده خود را جهت برگزاری مجمع عمومی عادی پس از انتشار گزارش اطلاعات و صورت های مالی 12 ماهه ، در سامانه کدال منتشر نمایند.
پس از انتشار گزارش حسابرسی شده شرکت ها ، هیئت مدیره شرکت ها موظف است که با توجه به وضعیت و رویداد های سال گذشته شرکت و همچنین بررسی دقیق وضعیت کنونی گزارش های مهم و حیاتی از وضعیت و جایگاه شرکت در زمان فعلی و آتی شرکت در قالب یک گزارش تحت عنوان گزارش فعالیت هیئت مدیره در سامانه کدال منتشر می کند.
- یادداشت های همراه صورت های مالی
بر اساس قانون سازمان بورس اوراق بهادار شرکت های بورس باید گزارش های 6 ماهه و یکساله خود را را به همراه گزارش حسابرسی شده را منتشر نمایند البته حسابرسی تمام این شرکت ها باید توسط یک شرکت حسابرسی داخلی انجام شود و همچنین گزارش 6 ماهه و 12 ماهه شرکت ها باید توسط یک حسابرس مورد اعتماد سازمان بورس و اوراق بهادار انجام شود.
- گزارش تفسیری مدیریت
گزارش تفسیری مدیریت هر شرکت بورسی در سامانه کدال موجود می باشد. تمامی اطلاعات مدیریت در قالب گزارش پیش بینی درآمد هر سهم در گذشته انتشار می یافت اما اکنون گزارش تفسیری مدیریت که در دو قالب فایل متنی PDF و تحت وب به همراه صورت های مالی میان دوره ای منتشر می شود.
- گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف
یکی دیگر از گزارش هایی که سرمایه گذاران می توانند با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات شرکت های بورسی (سامانه کدال) مشاهده نمایند گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف می باشد.
پیش از بهمن ماه سال 1396 شرکت های بورسی گزارشی مبنی بر اتفاقی که بر روی سوددهی سهم آنها تاثیر گذار بود و موجب نوسان بیش از 20% در EPS می شد، تحت عنوان پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به تاریخ مورد نظر منتشر می نمودند. اما پس از تاریخ مذکور سازمان بورس اوراق بهادار گزارش فوق را حذف نمود و در عوض گزارش افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف را جایگزین کرد و در آن تغییرات سود هر سهم را گزارش کنند.
- فرایند انجام افزایش سرمایه
فرایند انجام افزایش سرمایه یکی از مهمترین گزارش هایی است که از طریق سامانه کدال در دسترس عموم قرار می گیرد. می دانیم که شرکت های بورسی جهت افزایش سرمایه نیاز به برگزاری مجمع دارند از این رو باید برای انجام این کار گزارشاتی را ارائه دهند که تمام آنها بطور اطلاعیه از طریق سامانه کدال در اختیار عموم قرار می گیرد.
در مجمع فوق العاده افزایش سرمایه شرکت های بورسی باید در ابتدا گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در گزارشی به نام پیشنهاد هیئت مدیره منتشر گردد و برای بازرس قانونی و حسابرس ارسال می شود و پس بررسی و تایید آنها گزارش در خصوص افزایش سرمایه شرکت ها تحت عنوان اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی در سامانه کدال منتشر درج می شود.
گزارش مزبور برای سازمان بورس ارسال می گردد و پس از بررسی آنها سازمان بورس اوراق بهادار نظر خود را در قالب گزارشی به نام مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سامانه کدال درج می نماید در نهایت پس از گذشت 2 ماه یا 60 روز مجمع فوق العاده برگزار می گردد.
- صورت های مالی میان دوره و پایان دوره
با توجه به مقررات و الزامات سازمان بورس اوراق بهادار به منظور کسب اطلاعات به شفاف از عملکرد شرکت های بورسی ، آنها موظف اند تا صورت های مالی خود را به همراه جزئیات اطلاعات در بازه های زمانی ۳ ماهه منتشر نمایند. از این رو جهت انجام این کار گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی میان دوره ای ۳، ۶ و ۹ و 12 ماهه را از شرکت ها مشاهده خواهیم کرد.
این مقاله جهت آشنایی سرمایه گذاران با ماهیت سامانه کدال ، اهداف و کاربرد آن می باشد امیدواریم که از مطالعه رضایت خاطر داشته باشید.