بیمه کردن سهم توسط انتشار اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟
همه افراد بعد از خرید هر کالا یا خدماتی تمایل به بیمه کردن آن دارند و دوست دارند که آن کالا و یا خدمت یک ضمانتی داشته باشد. در مورد افرادی که در بازار بورس و فرابورس سرمایه گذاری کرده اند و سهام شرکت ها را خریداری می کنند هم هیمن داستان صدق می کند و این افراد علاقه به بیمه کردن سهام خود دارند. با توجه به گستردگی و متنوع بودن بازار سهام امکان بیمه کردن سهام وجود دارد البته توسط انتشار اوراق اختیار فروش تبعی. در این قسمت از پست قصد داریم که به سوال ” بیمه کرن سهم توسط انتشار اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟ ” پاسخ بدهیم، چرا که میدانیم موضوع بسیار وسوسه انگیزی برای سهامداران و سرمایه گذاران است. در واقع اوراق اوراق اختیار فروش تبعی فروش تبعی، اوراقی هستند که یک شرکت به منظور بیمه کردن سهام خود تصمیم به انتشار آن بین سهامداران خود میکند. شرکت در نوسانات شدید و هیجانات منفی بازار، متعهد میشود که مقدار مشخصی از سهام سهامداران را در تاریخ مشخصی خریداری کند.
مباحثی که در این پست مورد بررسی قرار می گیرند:
- منظور از اوراق اختیار فروش تبعی در بورس چیست؟
- بیمه کردن سهم توسط انتشار اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟
- ویژگی های اوراق اختیار فروش تبعی
منظور از اوراق اختیار فروش تبعی در بورس چیست؟
اوراق اختیار فروش تبعی در واقع یک ضمانت برای جلوگیری از ضرر و زیان و به نفع سهامدار است. با استفاده از اوراق اختیار فروش تبعی ریسک سیستماتیک را در معاملات سهام کاهش می دهیم. اگر سهامداری اوراق اختیار فروش تبعی داشته باشد پس از گذشت زمانی مشخص اگر نرخ واحد سهم مد نظر در تاریخ مقرر آتی دچار کاهش شود، سهامدار با استفاده از قرارداد اختیار فروش تبعی میتواند اصل سرمایه خود را دریافت کند و اگر نرخ هر واحد سهم در تاریخ اعمال افزایش پیدا کند سهامدار میتواند به سادگی و بدن استفاده از اوراق اختیار فروش تبعی سود خود را دریافت کند.
انتشار اوراق اختیار فروش تبعی به دو روش انجام می شوند که عبارت اند از: روش اروپایی و روش آمریکایی. در ایران از شیوه اروپایی استفاده میشود.
- روش اروپایی اواراق اختیار فروش تبعی بدین صورت است که، اوراق اختیار فروش فروش تبعی در تاریخ سر رسید انجام می پذیرد.
- و در روش آمریکایی بدین صورت است که شخص سرمایهگذار در هر تاریخی تا سررسید میتواند برای اعمال اوراق اقدام کند.
مطالعه بیشتر: چگونه بهترین نقطه ورود به سهم را تشخیص دهیم؟
بیمه کردن سهم توسط انتشار اوراق اختیار فروش تبعی چگونه است؟
برای بیمه کردن سهام و استفاده از اوراق اختیار فروش تبعی باید شرایط زیر را رعایت کرد:
- سهامداران تنها تعداد محدودی از اوراق اختیار فروش تبعی را میتوانند خریداری کنند.
- حتما در زمان خرید اوراق اختیار فروش باید مالک سهام شرکت باشید.
- حداکثر تعداد اوراق قابل خریداری برای شما معادل تعداد سهام شماست.
- سهامدارانی که اوراق اختیار فروش تبعی را خریداری کرده اند نمی توانند ان را به فرد دیگری به فروش برسانند.
- در صورتی که بعد از خرید اوراق بخشی از سهام خود را بفروشید و در نتیجهی این معامله، تعداد اوراق شما بیشتر از تعداد سهام شود، در پایان روز معاملاتی اوراق مازاد اعتبار خود را از دست میدهد و هزینهای بابت این موضوع به شما برگشت داده نخواهد شد.
- اوراق اختیار فروش تبعی تا قبل از سررسید غیر قابل معاملهاند.
- در صورتی که در روز سررسید قیمت پایانی سهم، بیشتر یا مساوی قیمت اعمال باشد، به صورت خودکار اوراق اعتبار خود را از دست میدهند و نیازی به درخواست خاصی نیست.
- در مواردی که حقوق مشتری با تاخیر پرداخت شود، سود روزشمار بر اساس فرمولی که در زمان انتشار اوراق توسط شرکت ارائه شده، به مشتری تعلق میگیرد.
ویژگی های اوراق اختیار فروش تبعی
اگر شرکتی تصمیم به انتشار اوراق اختیار فروش تبعی می کند باید قبل از هر کاری باید اطلاعیه عرضه منتشر کند و سهامداران و سرمایه گذاران بایستی قبل از خرید اوراق اختیار فروش تبعی باید اطلاعیه را مورد بررسی و مطالعه قرار دهند. فرم اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی از ویژگی هایی برخوردار است که در قسمت زیر به آن ها می پردازیم:
- سهام پایه:
منظور از سهم پایه در اوراق اختیار فروش تبعی سهمی است که اوراق اختیار فروش تبعی مبتنی بر آن است.
- قیمت اعمال:
قیمت اعمال در واقع قیمتی است که عرضه کنند متعهد میشود که سهام پایه اوراق اختیار فروش تبعی را در تاریخ اعمال با آن قیمت تسویه کند.
- تاریخ اعمال:
تاریخی است که برای اعمال اوراق اختیار فروش تبعی تعیین میشود.
- کارگزار عرضه کننده:
یکی از عناوینی که در اطلاعیه اوراق اختیار فروش تبعی وجود دارد کارگزار عرضه کننده است و به کارگزاری گفته میشود که عاملیت از “عرضه کننده”، عرضه “اوراق اختیار فروش تبعی” را انجام می دهد.
- دوره معاملاتی:
به فاصله زمانی بین اولین روز معاملاتی تا آخرین روز معاملاتی اوراق اختیار فروش تبعی را دوره معاملاتی می گویند.
- سقف خرید:
به بیشترین و حداکثر ترین تعداد اوراق اختیار فروش تبعی که یک فرد حقیقی با حقوقی میتواند خریداری کند را سقف خرید می گویند.
- کل حجم عرضه:
سقف اوراق اختیار فروش تبعی که از سوی عرضهکننده طی دوره معاملاتی عرضه خواهد شد.
- حداقل حجم عرضه روزانه:
حداقل عرضه اوراق اختیار فروش تبعی توسط عرضه کننده در یک روز است.
- قیمت عرضه اوراق تبعی:
همانطور که از نامش پیداست، به قیمتی که در بازار توسط شرکت منتشر کننده این اوراق اختیار فروش تبعی فروخته میشوند می گویند.