آموزش بورس

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها چیست؟

قصد داریم درباره افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها و همچنین تاثیر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی بر قیمت سهم صحبت کنیم. در افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی شرکت جهت به روز کردن ترازنامه دارایی هایش اقدام به ارزیابی مجدد دارایی های مشهود غیر جاری خود مانند زمین، ساختمان، ماشین آلات و تجهیزات، سرمایه گذاری ها و … میکند. در این بخش قصد داریم حتی محاسبات آن را برایتان بیان کنیم. به علت اینکه نباید در ترازنامه شرکت مغایرتی وجود داشته باشد و به شرکت پولی وارد نشود پس به همان مقدار که تعداد سهام شما افزایش پیدا می کند قیمت آن کاهش پیدا می کند، در نتیجه تغییری در دارایی شما رخ نمی دهد.

همانطور که می دانید جهت افزایش سرمایه میتوان از روش های زیادی استفاده کرد مانند :

  1. از محل سود انباشته (سهام جایزه)
  2. از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
  3. از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
  4. به روش صرف سهام

نکاتی درباره افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها که به آن افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها نیز گفته می شود در ادامه آمده است:

نحوه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

طبق قانون های تصویب شده مالیات جمهوری اسلامی ایران البته جز در برخی از موارد برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها تمامی دارایی های بلندمدت شرکت ها باید بر طبق فرمولی که اعلام میشود در قانون مستهلک بشوند و البته برای هر کدام از دارایی ها فرمول خاصی تعریف شده است. استهلاک دارایی‌ها در حکم هزینه ناشی از درآمد ایجادشده توسط آن دارایی بوده و از درآمدهای آن سال شرکت کسر می‌گردد. همانطور که گفته شد دارایی های غیر جاری (بلند مدت ) شرکت باید مستهلک شوند اما زمین استهلاک پذیر نیست اما مابقی دارایی ها استهلاک پذیر بوده اند و در طی سال های بعدی از ارزش دفتری آنها در ترازنامه شرکت کسر میشود و به‌عنوان هزینه دوره گزارش می‌گردد.

فرمول محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها 

جهت محاسبه قیمت سهم پس از افزایش سرمایه باید قیمت سهم قبل از افزایش سرمایه را تقسیم بر درصد افزایش سرمایه به اضافه 1 کرد.

قانون افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

طبق ماده ۱۴۱ قانون تجارت شرکت‌هایی که دارای زیان انباشته بیش از نصف سرمایه در ترازنامه باشند (عدم وجود سود انباشته و عدم وجود وضعیت مناسب جهت افزایش سرمایه از محل آورده) باید جهت برگزاری مجمع فوق‌العاده در خصوص ابقا یا انحلال شرکت تصمیم‌گیری نمایند اگر در مجمع ذکر شده تصمیم به ادامه فعالیت شرکت گرفته شود باید اقدام به افزایش سرمایه کند تا شامل قانون ذکر شده نباشد. به علت وضعیت نامناسب، این گونه شرکت ها مجبورند از افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها جهت خروج از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت کمک بگیرند.

 

مالیات افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها چگونه است؟

شرکت هایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی می‌نمایند و در شرایط  عدم وجود مصوبات حمایتی هستند میبایستی معادل ۲۵ درصد از افزایش رخ‌داده در قیمت دارایی مزبور را به‌عنوان مالیات به اداره مالیات بپردازند.

در راستای حمایت از شرکت‌ها، شرکت هایی که مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شده اند و اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها کرده معاف از مالیات خواهند بود. طی  فرایند این افزایش سرمایه پولی وارد شرکت نمی‌شود.

مشکلات عملیاتی و اقدامات اصلاحی زیان انباشته

میتوان گفت که معمولا برخی از شرکت هایی که از این محل اقدام به افزایش سرمایه می کنند با مشکلات عملیاتی مواجه می شوند. در مواقعی شرکت هایی نیز هستند که با انجام یک سری از اقدامات اصلاحی زیان انباشته خود را کاهش می دهدند و البته گاهی حذف هم می کنند.

مزایا و معایب افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها

آیا افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها سودبخش است یا خیر؟؟! از همه ی این ها گذشته مسئله قابل توجه باید مزایا و معایب این افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها باشد، تلاش ما بر این است که همه جوانب افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها را در دسترس شما بگذاریم.

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها تا با اجرای آن مقداری از دارایی های بنگاه های اقتصادی به روز می شود و میزان اعتبار آنها نزد بانک ها افزایش می یابد. به همین دلیل نظام پولی نیز برای تسهیلات دهی به شرکت ها ترغیب می شود. اما مزیتی که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها دارد این است که یک عامل محرکی است و سبب میشود که سهام بیشتر از گذشته مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار بگیرد و باعث افزایش اعتبار شرکت نزد نظام بانکی می شود در همین راستا سبب میشود که سهامداران عمده ترغیب برای نگهداری سهام خود میشوند و همه این اقدامات منجر به رونق و افزایش گردش مالی در بورس میشود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا