بررسی دلیل درجا زدن شاخص کل بورس توسط کارشناس
باتوجه به حرکت نوسانی بازار بورس در چند هفته اخیر، سوالات و ابهامات بسیاری در خصوص این رویه وجود دارد که بورس فردا، در این مطلب بیان دلیل درجا زدن شاخص کل بورس از زبان کارشناس بازار سرمایه می پردازد.
دلیل درجا زدن شاخص کل بورس چیست؟
به گزارش بورس فردا، به نقل از بورس پرس، علی صادقین با انتشار مطلبی با عنوان “منشأ حرکت پینگپنگی در بازار سهام” در دنیای اقتصاد اعلام کرد: نه رشد شاخص کل بورس در نخسین روز کاری هفته جاری و نه ریزش هفتههای قبل معاملاتی لزوما دلیل بنیادی نداشتند. بلکه بهنظر میرسد جذابیت قیمت سهام شرکتها و تغییر روند بازار سهام طی معاملات چهارشنبه هفته گذشته اغلب سرمایهگذاران بهویژه حقیقی ها را مجاب به خرید سهام در داد و ستدهای شنبه کرد.
در عین حال ممکن است طی معاملات امروز و فردا تحتتاثیر رفتار هیجانی، مجدد صفهای فروش در بازار تشکیل شود. نه در هفتههای گذشته و نه طی معاملات روز شنبه لزوما متغیرهایی که برای تصمیمگیری نهایی مهم هستند با تغییرات عجیب و غریبی همراه نشدند. یکی از مهمترین متغیرها، تغییرات قیمت دلار محسوب میشود که دلار نیمایی در مرز ۲۳ هزار تومان و دلار در بازار آزاد بین ۲۷ تا ۲۷.۵ هزار تومان غالبا در حال نوسان است. بنابراین از منظر دلار نه ریزشهای گذشته دماسنج بازار و نه رشد دیروز شاخص هیچکدام توجیه ندارند. بهاین مفهوم که اتفاق عجیبی از منظر دلار روی نداده است.
- سیاست های غلط، بازار بورس را بلاتکلیف کرد!
- افشای اطلاعات درباره املاک بانک صادرات
- تاثیر حذف دلار 4200 بر بازار سرمایه
از منظر قیمتهای جهانی بهای نفت، مس، روی، آلومینیوم، زنجیره فولاد، محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در قیمتها و سطوح نسبتا مناسبی قرار دارند. بر این اساس از چنین منظری هم اتفاق خاصی روی نداده است. چراکه از مدتها قبل نیز ارزنده بودند. اتفاقا در تابستان بهویژه صنایع سیمان و فولاد با مشکل برق مواجه شدند. تقریبا از دو هفته گذشته این مشکل نیز مرتفع شد پس انتظار گزارشهای بهتری در شهریور ماه و فصل پاییز خواهیم داشت. بنابراین از نظر تولید، احتمالا فروش مقداری و ریالی و نرخهای فروش محصولات اتفاقی در بازار روی نداده است.
رکورد فروش محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در هفته گذشته و حتی تا حدودی در داد و ستدهای دیروز در بورس شکسته شد. از اینرو دلیل رفتارهای چند وقت اخیر سرمایهگذاران بیشتر تحتتاثیر هیجانی است که بهواسطه مذاکرات و کاهش شدید نرخ ارز، افزایش نرخ بهره اوراق یا نرخ بهره کل اقتصاد و از طرفی رفتار هیجانی تکنیکالی در نقاط مقاومت و حمایت روی داده است.
علاوه بر این با توجه به عوامل مطرح شده در فضای کلی اقتصادی، رویداد خاصی بهوقوع نپیوسته که سرمایهگذاران بهدنبال دلیل بنیادی برای رشد دیروز یا دلیل بنیادی برای کاهش هفته قبل باشند. بهنظر میرسد ترس دستهجمعی که بعضا روی میدهد و شناسایی سودهایی را که در پی این اتفاق دارد، دلیلی بر نوسانات و رفتار هیجانی بازار بتوان قلمداد کرد.
از اینرو تا زمانیکه ابهامات مربوط به بازگشت طرفین بهمیز مذاکرات مشخصتر شود، همچنان حرکت نوسانی را در بازار سرمایه شاهد خواهیم بود. با عنایت به عدم چشمانداز نرخ ارز، نرخ بهره و سیاستهای دولت جدید مبنی بر قیمتگذاری دستوری و نوع رفتار با بورسکالا، حرکت پینگپنگی تداوم پیدا خواهد کرد و این نوسانات تا زمان مشخصشدن روند مذاکرات ادامهدار است.
عمدتا تحلیل بنیادی بهعنوان معیاری در جهت چینش یک سبد سرمایهگذاری در نظر گرفته میشود. سرمایهگذاران باید به فروش شاخصهای مالی گزارش های ۶ ماهه که احتمالا در اواخر مهر ماه منتشر خواهد شد، توجه کنند. از سویی گزارشهای شهریور که در حال انتشار روی سایت کدال هستند نیز میتواند ملاکی دیگر برای تصمیمگیری در بازار سهام محسوب شود.
در عین حال حاشیه سود ناخالص، عملیاتی و خالص در کنار فروش مقداری، ریالی و روند نرخها توام با در نظر گرفتن ظرفیت سودسازی تا پایان سالجاری باید مورد توجه سهامداران در راستای چینش پرتفوی باشد. رعایت حد سود و ضرر نیز ضروری خواهد بود. در صورتیکه دید بلندمدت برای سرمایهگذاری در نظر گرفته میشود باید یک سبدی از محصولات سهام بنیادی با توجه و رعایت موارد ذکرشده چینش شود.