پرونده سرقت ادبی اصغر فرهادی به کجا رسید
وکیل مدافع اصغر فرهادی کارگردان سینمای ایران و برنده دو جایزه اسکار صدور قرار علیه موکلش از سوی بازپرسی به اتهام “نقض حقوق مولف” در فیلم “قهرمان”و دادگاهی شدن وی را تایید کرده است.
پرونده سرقت ادبی اصغر فرهادی به کجا رسید
به گزارش بورس فردا، وکیل فرهادی گفت: قرار صادره به منزله حکم نهایی دادگاه نیست و بخشی از روند رسیدگی محسوب میشود.
بر اساس روند قضایی در ایران، در صورتی که دادسرا شکایتی را در این قبیل دعاوی وارد بداند، پرونده را برای رسیدگی به دادگاه ارجاع می کند.
به گفته کاوه راد، وکیل آقای فرهادی “پرونده ابتدا در دادگاه کیفری دو و سپس در دادگاه تجدیدنظر مورد رسیدگی مجدد قرار میگیرد”.
آقای راد گفته است که بر خلاف “قانون آئین دادرسی کیفری و رویه قضایی دادسرای فرهنگ و رسانه در پروندههای مشابه، که به جهت رسیدگیهای فنی، دعاوی تخصصی حوزه فرهنگ و سینما به کارشناسان متخصص این حوزه ارجاع میگردد، بازپرس محترم، با تلقیِ سینما به عنوان موضوعی «عرفی» و نه تخصصی، پرونده را به کارشناسی ارجاع نداده و بدون جلب نظر کارشناسان حوزه سینما و حقوق مولف، راساً اقدام به صدور قرار کرده است”.
وکیل آقای فرهادی ابراز امیدواری کرده “در طول رسیدگی پرونده در مراحل بالاتر، با ارجاع موضوع به کارشناسی و جلب نظر تخصصیِ اساتید و خبرگان حوزه حقوق مولف، قرار موصوف نیز نقض شود”
یک روایت حقوقی درباره پرونده «قهرمان» فرهادی
اتهامات و حواشی مربوط به «قهرمان» فرهادی ادامه دارد و با صدور قرار جلب به دادرسی علیه وی، روند رسیدگی قضائی به اتهام نقض حقوق مؤلف ابعاد تازهای پیدا کرده است.
در همین زمینه کامبیز نوروزی، حقوقدان میگوید: «از آنجا که از جزئیات این پرونده مطلع نیستیم، نمیشود در مورد این قرار اظهارنظر دقیق حقوقی کرد؛ چرا که پرونده مفصلی بوده و در روند رسیدگی، هر دو طرف مستندات و لوایح متعدد دادهاند و جلسات متعدد بازپرسی برگزار شده است.
قرار جلب به دادرسی در ۱۸ صفحه صادر شده و طبیعتا بدون اطلاع از متن کامل قرار، نمیشود اظهارنظر حقوقی کرد؛ چرا که نمیدانیم مستندات قانونی بازپرس و دلایل و اسنادی که به آن استناد و به چنین نتیجهای منجر شده، چه بوده است.»
خاصه آن که اصغر فرهادی سینماگر بنام و جهانی ایران است و این دعاوی چندان صورت خوشی برای سینمای ایران ندارد، اما کامبیز نوروزی در مقام یک حقوقدان نظر دیگری دارد: «میخواهم به نکتهای مهم اشاره کنم که شاید ارزش آن بیش از این پرونده است: این که از تشکیل چنین پروندههایی نه تنها نباید ناراحت شد بلکه باید استقبال کرد. به هر حال یک کسی ادعایی دارد و این ادعا یا درست است یا غلط.»
بسیاری از حقوقدانان و کارشناسان قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان را کافی نمیدانند، اما کامبیز نوروزی بر خلاف این انتقادات، حقوق مربوط به مؤلفان و مصنفان در ایران را کافی میداند و میگوید: «در زمینه حقوق مربوط به مؤلفان و مصنفان و پدیدآورندگان آثار فکری و هنری، قانون داریم اما رویه قضائی نداریم و در تمام این حدود نیمقرن که از تصویب این قانون میگذرد، به شکل شایعه یا جنجال خبر از این میآمد فلان اثر مورد سرقت ادبی قرار گرفته یا سرقت هنری شده یا استفاده غیر مجاز شده، اما تکلیف این پروندهها معلوم نمیشد.
رویه قضائی همیشه به توسعه حقوقی کمک میکند.کاری با این موضوع ندارم در پایان رسیدگی به این پرونده، خانم مسیحزاده برنده میشود یا آقای فرهادی. مسئله اینجاست که این نوع پروندهها بحث حقوق مؤلفان را توسعه میدهد. در این صورت افراد با دقت بیشتری در کار آفرینش هنریشان به حقوق خود و حقوق دیگری توجه میکنند. من معتقدم قانون مؤلفان و مصنفان در ایران کفایت میکند و انتقادات کسانی که بحثهای دیگری مطرح میکنند و معتقدند این قانون ناقص است، ناشی از عدم آگاهی نسبت به اصول و مبانی این قانون است در حالی که این قانون در مورد این دست پروندهها کفایت میکند.»