آموزش بورس

بورس چیست؟ تعریف بورس به زبان ساده

این روز ها به احتمال زیاد با واژه و عبارت بورس رو به رو می شوید. اما به راستی بازار بورس چیست؟ و چگونه می توان در بازار بورس سرمایه گذاری کرد؟ در ادامه این مقاله قصد داریم به پاسخ سوال بورس چیست؟ تعریف بورس به زبان ساده بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

پیشنهاد می شود: ساعت کاری بورس ایران

بورس چیست؟

برای پاسخ به این سوال که بورس چیست؟ به این مقدمه توجه داشته باشید. در یک تقسیم ‌بندی ابتدایی و ساده اقتصادی، می‌ توان مردم را به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول کسانی هستند که پول و سرمایه و پس ‌انداز (به هر اندازه ‌ای) دارند، اما نمی ‌توانند فعالیت اقتصادی انجام دهند. دسته دوم نیز افرادی هستند که توانایی انجام کار اقتصادی دارند، اما به سرمایه برای انجام آن نیازمندند. از طرفی، سرمایه و پس ‌انداز همه مردم با هم برابر نیست و سلیقه و هدف آن‌ها برای سرمایه‌ گذاری با هم تفاوت دارد.

برای مثال برخی اهداف کوتاه مدتی دارند و برخی بلند مدت. بازاری که همه این تفاوت ‌ها را در نظر می‌ گیرد و امکان حضور همه در آن میسر است، بازار سرمایه و بورس است. شاید تاکنون در رسانه ‌ها و اخبار درباره بورس و اصطلاحات مربوط به آن، چیز هایی شنیده باشید و این پرسش برایتان پیش آمده باشد که بورس چیست؟ و اصطلاحاتی که درباره آن به کار برده می ‌شود، چه مفهومی دارند. برای پاسخ به این پرسش ادامه این مقاله را از دست ندهید.

تعریف بورس به زبان ساده

بورس یا  Bourse یا بها بازار به بازاری سازما ن‌یافته گفته می ‌شود که قیمت ‌گذاری، خرید و فروش کالا، قرارداد آتی و اوراق بهادار در آن انجام می ‌پذیرد. به روایتی واژه بورس از نام خانوادگی شخصی به نام «واندر بورس» اخذ شده که در اوایل قرن پانزدهم میلادی در شهر بروژ، بلژیک می ‌زیسته و صرافان شهر در مقابل خانه او گرد هم می ‌آمدند و به داد و ستد کالا، پول و اوراق بهادار می‌ پرداختند. این نام بعد ها به کلیه اماکنی اطلاق شد که محل داد و ستد پول، کالا و اسناد مالی و تجاری بوده ‌است.

سال 1460 میلادی اولین مرکز بورس اوراق بهادار جهان، در شهر «انورس» بلژیک تأسیس شد. اما رسمیت بورس اوراق بهادار با انتشار سهام کمپانی هند شرقی هلند در سال 1602 میلادی در بورس آمستردام شکل گرفت. البته کمپانی هند شرقی هلند اولین شرکت سهامی به ‌شمار نمی ‌آید، بلکه اولین شرکت سهامی در سال 1553 میلادی با نام «مسکووی» در روسیه ایجاد شد. بورس به دو نوع بورس کالا و بورس اوراق بهادار طبقه ‌بندی می ‌شود. در بورس کالا، کالا و در بورس اوراق بهادار، سهام و اوراق قرضه مورد معامله قرار می ‌گیرد. هر چند کلمهٔ بورس عموماً در معنی بورس اوراق بهادار به‌کار گرفته می‌ شود.

پیشنهاد می شود: روش های سرمایه گذاری در بورس ایران

این روز ها بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلفی تمایل دارند تا سرمایه خود را وارد بازار بورس کنند. برخی از این افراد بدون دانش و با یک تصمیم هیجانی تمام سرمایه و اندوخته سالیان خود را وارد بازار کرده و سپس با یک اشتباه و یا نوسان تمام سرمایه خود را از دست می دهند. اما در این میان افرادی نیز هستند که با علم و دانش وارد بازار شده و سود های زیادی نیز به دست می آورند. اما به هر ترتیب حالا که به طور کلی با بورس آشنا شدید، بد نیست تا در ادامه به مزیت های بازار بورس نیز توجه داشته باشید.

مزایای سرمایه ‌گذاری در بورس چیست؟

شاید این پرسش برایتان پیش بیاید که مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟ در پاسخ به این پرسش می ‌توان مزیت ‌های بازار سرمایه نسبت به سایر بازار های مالی که امکان سرمایه گذاری در آن ها وجود دارد را به صورت زیر نام برد:

مزیت های بازار بورس

  1. در بازار سرمایه می ‌توان سود بیشتری به دست آورد.
  2. قابلیت نقد شوندگی در بازار سرمایه بسیار بهتر از سایر بازارها است.
  3. در بورس، نهاد ناظری به نام سازمان بورس و اوراق بهادار وجود دارد که بر تمامی فعالیت ‌ها نظارت می‌کند.
  4. قوانین حاکم بر بازار بورس، آن را به مکانی امن برای سرمایه‌ گذاری تبدیل کرده است.
  5. برای سرمایه ‌گذاری در بازار بورس نیازی نیست که سرمایه زیادی داشته باشید.
  6. حداقل مقدار سفارش در سیستم ‌های معاملات آنلاین ۵۰۰ هزار تومان است.
  7. با سرمایه گذاری آگاهانه ارزش دارایی شما در برابر تورم حفظ می ‌شود.
  8. از دیدگاه کلان، کنترل نقدینگی و تورم نیز از مزایای بازار سرمایه محسوب می‌ شود.

چگونه وارد بازار بورس شویم؟‌

در قسمت های قبلی مقاله به پاسخ سوال بورس چیست؟ پرداختیم. اما شاید برای شما سوال است که بدانید چگونه می توان وارد بورس شد در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که برای ورود به بورس، ابتدا بهتر است کمی درباره آن مطالعه کنید. پس از کسب اطلاعات کافی باید به یکی از کارگزاری‌ های مجاز مراجعه کرده و برای فعالیت در بورس، کد بورسی دریافت کنید. با دریافت کد بورسی و شروع خرید و فروش، رسماً وارد بازار سرمایه شده‌ اید و می‌توانید سهام مختلف را معامله کنید.

دریافت این کد از طریق کارگزاری های بورس امکان پذیر است. کارگزاران اشخاصی حقیقی یا حقوقی هستند که نقش واسطه بین خریدار و فروشنده را در بازار بورس دارند و نقش آن‌ها یافتن خریدار برای فروشنده و فروشنده برای خریدار را است. خرید و فروش سهام شرکت های بورسی در بازار، فقط توسط کارگزاران رسمی سازمان بورس اوراق بهادار امکان پذیر است. کد بورسی در واقع شناسه ‌ای است که از سه حرف اول نام خانوادگی شما و ۵ عدد تصادفی تشکیل می‌ شود. کسی که دارای کد بورسی است می‌تواند از طریق نرم افزار معاملات آنلاین یا پنل معاملات اینترنتی، نسبت به خرید و فروش سهام اقدام کند. نام دیگر معاملات آنلاین، معاملات برخط و نام دیگر معاملات اینترنتی، معاملات آفلاین است. هم‌ اکنون این امکان وجود دارد تا علاقه ‌مندان به بازار بورس از دو طریق در بورس ثبت نام کرده و کد بورسی دریافت کنند:

  • دریافت کد بورسی به صورت حضوری
  • ثبت نام اینترنتی در بورس و دریافت کد بورسی

چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟

در روش اول می ‌توانید به یکی از کارگزاری‌ ها مراجعه نمایید و با ارائه مدارک لازم، درخواست خود را برای دریافت کد سهامداری اعلام نمایید. پس از تکمیل و امضای فرم ‌های مربوطه، کارگزاری اطلاعات شما را به شرکت بورس و شرکت سپرده گذاری ارسال می ‌کند تا برای شما کد بورسی صادر شود. در شرایط معمول، صدور کد بورسی حدود ۲ روز کاری (از زمان تحویل کامل مدارک و اطلاعات) زمان نیاز دارد. در روش دوم بدون مراجعه به کارگزاری می ‌توانید برای دریافت کد بورسی، اینترنتی ثبت نام کنید. در حال حاضر تعداد اندکی از کارگزاری ‌ها امکان کد گیری غیر حضوری را فراهم کرده‌ اند.

هر فرد حقیقی می ‌تواند با ارائه مدارک زیر برای دریافت کد معاملات بورس و فرابورس اقدام کند:

  • اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
  • اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
  • مشخصات حساب بانکی (نام بانک، شماره حساب، شماره شبا، کد و نام شعبه، نوع حساب)
  • تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
  • تکمیل فرم درخواست کد معاملات آنلاین (قرارداد معاملات برخط)
  • تکمیل فرم قرارداد انجام معاملات اینترنتی

سخن آخر

در این مقاله به پاسخ سوال بورس چیست؟ به زبان ساده به تعریف بورس و پیشینه تاریخی آن پرداختیم. همچنین مقدماتی نیز در خصوص نحوه ورود به بازار بورس و دریافت کد بورس و همچنین مزیت های سرمایه گذاری در این بازار نیز اشاره کردیم. امیدواریم که مطالعه این مطلب برای شما مفید بوده باشد. از این که تا پایان مقاله بورس چیست؟ با ما همراه بودید، از شما سپاس گزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا